Czekoladowy koktajl ze szpinakiem i bananem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowy koktajl ze szpinakiem i bananem. Jeśli szukamy koktajlu, który smakuje jak wszystkie ulubione desery w jednym? Wypróbujmy najlepszy przepis na czekoladowy koktajl, który uwielbia każdy kto lubi słodycze. Jest nie tylko dekadencki ale także bogaty i kremowy. To jeden z tych koktajli, który naprawdę ekscytuje nasze kubki smakowe.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 garście szpinaku
– 1 banana
– 250 ml mleka migdałowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 łyżeczki kakao
– 3 łyżeczki nasion chia
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i czekamy aż się połączą. Gotowy koktajl rozlewamy do szklanek.
Kiedy próbujemy przystosować się do zdrowszego stylu życia ważne jest abyśmy prowadzili listę substytutów na smakołyki z wieloma opcjami, z których możemy korzystać. Te zdrowsze alternatywy pomagają trzymać się celu w utracie wagi i pomagają zarządzać hormonami stresu, które mogą z łatwością doprowadzić do gwałtownego jedzenia i przybierania na wadze. Ten czekoladowy koktajl jest tego doskonałym przykładem. Jest to koktajl odchudzający z dobrą dawką błonnika i polifenoli. Szpinak dodaje niezwykłe właściwości odżywcze koktajlowi. Jest to jeden produkt od dawna znany ze swojej zdolności do zwiększania poziomu energii i witalności. Dzięki szpinakowi będącemu źródłem żelaza. Żelazo odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu krwinek czerwonych, które pomagają w krążeniu tlenu w organizmie. Szpinak zawiera również dużą ilość witaminy K, bardzo potrzebnej witaminy w utrzymaniu zdrowych kości. Podsumowując jest to definicja zdrowego koktajlu o wysokiej wartości odżywczej.
Łatwo jest również dostosować go do własnych potrzeb. Jeśli mamy dietę ubogą w węglowodany możemy zamienić banana na awokado. Możemy również dodać 1 miarkę proteinowego proszku aby przekształcić go w koktajl proteinowy po treningu. Niezależnie od tego czy lubimy ten koktajl czy z niewielkimi modyfikacjami jest to jeden koktajl, na który możemy liczyć aby dłużej się nasycić i zwiększyć poziom energii.