Czekoladowy mus z awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowy mus z awokado. Pomysł na czekoladowy mus z awokado jest od bardzo dawna popularny wśród zdrowej żywności. Niektóre przepisy są tak okropne, że dowodzą twierdzenia, że czekoladowy mus z awokado jest zbyt dziwny, by smakował jak prawdziwy deser. Proponuje mój sprawdzony, wypróbowany przepis na czekoladowy przysmak, który podbije Wasze kubki smakowe. Mus jest bogaty w składniki odżywcze i jedwabiście gładki. Musisz go skosztować!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 banana
– sok z cytryny
– 2 sztuki dojrzałego awokado
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– 2 łyżki prawdziwego kakao
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– ½ szklanki chipsów czekoladowych
– 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
– szczypta soli
Wszystkie składniki z wyjątkiem chipsów czekoladowych umieszczamy w wysokim naczyniu i za pomocą blendera ręcznego miksujemy je na gładką masę. Następnie dodajemy czekoladowe chipsy i mieszamy za pomocą łyżki. Gotowy mus czekoladowy z awokado przekładamy do salaterki. Możemy udekorować owocami lub posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu przekąska czekoladowa.