Czekoladowy omlet z bananem i masłem orzechowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowy omlet z bananem i masłem orzechowym. Są smaczne śniadania, są rewelacyjne śniadania i są absolutnie rewelacyjne śniadania! I to jest jedno z tych tych śniadań! Pyszny, puszysty i bardzo smaczny omlet. Omlet wypełniony bananem i masłem orzechowym, idealna opcja na słodkie śniadanie. Przepis na omlet jest bardzo prosty i niesamowity jednocześnie, a najlepsze jest to, że jest szybki w przygotowaniu. Pyszna opcja na słodkie śniadanie.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Składniki jakie są nam potrzebne:
Omlet:
– 2 łyżki mąki ryżowej
– 2 jajka
– 1 łyżka erytrytolu
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka wanilii
– olej kokosowy do smażenia
– szczypta soli
Nadzienie:
– 2 łyżki masła orzechowego
– mały banan
– płatki migdałowe do posypania
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy ze szczypta soli następnie wsypujemy erytrol, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, kakao, wlewamy wanilię, pamiętajmy by cały czas miksować. Dodajemy żółtka pojedynczo. Jak składniki się dobrze połączą przestajemy miksować by zachować puszystość omletu.
Na patelni najlepiej do naleśników rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i wylewamy masę na omlet. Smażymy, po kilku minutach delikatnie przekręcamy omlet i smażymy kolejne 2 minuty.
Omlet przekładamy na talerz na połowie kładziemy masło orzechowe i plasterki banana. Omlet składamy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Szybkie i smaczne śniadanie w kilka minut.
Ten słodki omlet z bananem i masłem orzechowym to prawdziwa uczta na śniadanie. Omlet wykonany z mąki ryżowej, kakao z dodatkiem wanilii to jest istna uczta! Omlet na słodko to śniadanie, które dzieci pokochają a dodatek banana i masła orzechowego sprawia, że syci na bardzo długo. Cudny jest poranek gdy możemy zjadać się tak pysznym omletem.