Czekoladowy pudding z awokado i chia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowy pudding z awokado i chia. Czym byłby świat bez czekoladowego, zdrowego puddingu. To jeden z najsmaczniejszych deserów jakie znam. Jest to sekretna okazja dla Was by poznać przepis, na ten wyjątkowy i niezwykły, a zarazem szybki pudding do wykonania.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 łyżki nasion chia
– 160 ml mleka owsianego, kokosowego lub migdałowego
– 25 g kakao niesłodzonego
– 1 awokado
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– kilka malin, pistacji listek mięty do dekoracji
Awokado obieramy ze skórki i wyjmujemy pestkę, umieszczamy w blenderze. Następnie dokładamy resztę składników, z wyjątkiem malin, pistacji i mięty. Miksujemy do uzyskania gładkiego puree.
Gotowy pudding przekładamy do miseczek i dekorujemy.
Gotowy, smaczny pudding czekoladowy.
Odrobina zdrowej przyjemności.
PUDDING CZEKOLADOWY Z AWOKADO I CHIA!