Czekoladowy sernik z mandarynkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowy sernik z mandarynkami. Kremowy i bardzo czekoladowy sernik a do tego cudowne mandarynki, które idealnie komponują się z masą serową. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, a to co otrzymamy na końcu to wszystko czego szukamy w serniku: wilgotny, gęsty i niezwykle czekoladowy. Sernik nie wymaga specjalnych składników jedynie co potrzebuje to wodna kąpiel w trakcie pieczenia. Końcowy efekt?! Wspaniały sernik na każda okazję!
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
-Masa serowa:
– 80 g masła
– 1 kg twarogu
– 100 g erytrytolu
– 1 budyń śmietankowy
– 2 łyżeczki kakao
– 150 g czekolady
– 150 g śmietany 18%
– 4 jajka
– aromat pomarańczowy
Masa śmietanowa:
– 250 g jogurtu greckiego
– 500 ml śmietany kremówki
– 60 g cukru pudru
– 1 łyżeczka żelatyny
Do dekoracji:
– 2 łyżeczki kakao
– 1 puszka mandarynek
Twaróg mielimy trzy razy.
Masło umieszczamy w garnku i rozpuszczamy je, dodajemy czekoladę. Czekamy aż składniki się rozpuszczą.
W misce ubijamy jajko i dodajemy kakao oraz erytrytol. Następnie wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą, aromat pomarańczowy, budyń w proszku i śmietanę. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy twaróg. Ciągle miksujemy.
Tortownicę lub blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do środka tortownicy wylewamy masę twarogową. Naszą formę z ciastem umieszczamy w większej formie do której nalewamy wody do 1/3 jej wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ok 50 – 60 minut. Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.
400 ml śmietany kremówki ubijamy, dodajemy jogurt grecki i cukier puder. Miksujemy. Żelatynę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody. Dodajemy ją do bitej śmietany i miksujemy. Masę wylewamy na schłodzone ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Gdy ciasto nam się schłodzi nadszedł czas na dekorowanie. Ubijamy resztę śmietany kremówki i dekorujemy nasz sernik. Następnie delikatnie oprószamy kakao. Mandarynki wyciągamy z puszki i cząsteczki kładziemy na wierzchu ciasta. Gotowe.
Idealny sernik dla miłośników twarogu i czekolady.