Delikatne naleśniki na kefirze.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Delikatne naleśniki na kefirze. Miękkie, wszechstronne i szalenie pyszne, czego tu nie kochać? Dodajmy do swojego arsenału łatwych przepisów te naleśniki, które wszyscy pokochają. Każdy z nas potrzebuje w swojej książce kucharskiej pysznego przepisu na naleśniki. Naleśniki wypełnione domowym dżemem lub twarogiem bądź domowa nutellą smakują cudownie. Są pysznym pomysłem na słodkie śniadanie. Te naleśniki sprawdzą się jako delikatny deser, który zaspokoi wielki apetyt. Cienkie naleśniki będą królować na naszym stole na śniadanie, przekąskę lub deser.
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 jajka
– 250 ml wrzącej wody
– 250 ml kefiru
– 2 łyżki erytrytolu
– szczypta soli
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki oleju
– 160 g mąki pełnoziarnistej pszennej
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczypt soli i za pomocą miksera miksujemy je przez 3 minuty, aby zwiększyły swoją objętość. Ciągle ubijając wlewamy powoli gorącą wodę w wyniku czego powstania nam piana. Następnie wlewamy powoli kefir i olej. Wsypujemy erytrytol i proszek do pieczenia, pamiętajmy, że cały czas ubijamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do momentu aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję i nie powinno być zbyt gęste.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na naleśniki na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy odpowiednia ilość ciasta, obracamy patelnię by ciasto równomierni rozlało się po obwodzie i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z dżemem, twarożkiem lub z kremem czekoladowym.
Te domowe naleśniki są bardzo cienkie, delikatne o cudownym smaku. Naleśniki przygotowujemy bez żadnych problemów. Potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników by po chwili cieszyć się delikatnymi naleśnikami na kefirze. Pyszne i lekkie naleśniki są bardzo wszechstronne i świetnie pasują do różnych nadzień. Cienkie naleśniki są ulubieńcem dzieci jak i dorosłych. Delikatna pyszność naleśnika!