Deser tiramisu z kiwi w szklankach.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Deser tiramisu z kiwi w szklankach. Tiramisu w szklance – sprytny sposób na serwowanie pojedynczych porcji klasycznego włoskiego deseru. Ta wersja tiramisu serwowana jest w przezroczystej szklance aby wyeksponować piękne warstwy deseru. Tiramisu składa się z biszkoptu nasączonego kawą, kawałeczkami kiwi oraz klasycznego kremu tiramisu. Deser tiramisu z kiwi podawany w szklance to mój ulubiony sposób delektowania się nim. Chociaż uwielbiam też robić tiramisu jako warstwowy tort.
Kiwi jest bardzo popularnym i smacznym owocem. Cechuje go niepowtarzalny orzeźwiający smak. Doskonale nadaje się do sałatek owocowych, koktajli czy musli. Kiwi jest niskokalorycznym owocem, więc śmiało mogą sięgać po nie osoby na diecie. Zawarte w kiwi polifenole korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Codzienne jedzenie kiwi łagodzi objawy towarzyszące astmie. Kiwi posiada właściwości przeczyszczające zawdzięcza to przede wszystkim zawartości błonnika. Dzięki zawartości cynku kiwi pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci. Witaminy jakie występują w kiwi: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Składniki mineralne jakie znajdziemy w owocu kiwi to: potas, sód, cynk, fosfor, magnez, wapń, żelazo.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
– 200 ml zaparzonej kawy espresso
– 400 ml śmietany kremówki
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 100 g erytrytolu
– 450 g mascarpone
– 12 łyżek Amaretto
– 2 łyżki kakao
– 4 kiwi
Zaparz kawę i odstaw by ostygła.
Kiwi pokrój w kostkę.
Śmietanę kremówkę ubij. Dodaj wanilię i stopniowo wsypuj erytrytol. Pamiętaj o ubijaniu. Śmietana powinna być sztywną.
W osobnej misce ubij mascarpone i Amaretto. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie miksuj zbyt mocno, ponieważ mascarpone zmieni swoją konsystencję na ciekłą.
Delikatnie dodaj ubitą śmietanę do mascarpone. Wymieszaj.
Przełóż masę do worka cukierniczego z dużą tylką. Alternatywnie użyj łyżki.
Każdy biszkopt zamocz w kawie i ułóż w słoiczku lub szklance. Dodaj trochę kremu mascarpone połóż kilka kawałków kiwi i przykryj nasączonymi biszkoptami. Ponownie połóż mascarpone.
Wstaw do lodówki.
Posyp kakao.
Podaj.
Jest to kolejny przepis tiramisu! Wykonując ten przepis zastanawiałam się ile przepisów na tiramisu może być na jednym blogu? Mogę się tylko domyślać, że odpowiedź zabrzmi „ tyle, ile się podoba”. Tak bardzo lubię ten deser, że mogę go jeść cały czas. Aksamitny i puszysty deser. To indywidualny deser z dodatkiem kiwi i Amaretto. Pyszny, kremowy wypełniony mascarpone, kawą, kiwi i biszkoptami oraz kakao. Deser na wiele okazji.