Dewolaje z indyka z warzywami i serem.
![Dewolaje z indyka z warzywami i serem. warzywa, seler, por, czosnek, cebula, dewolaje z serem, dewolaje z warzywami, marchewka, pieczone dewolaje, fit obiad, dietetyczny obiad, smaczny obiad, szybki obiad, obiad dla dzieci, szybki obiad, świateczny obiad, obiad na każda okazję. zdrowy styl joanny](https://www.zdrowystyljoanny.pl/wp-content/uploads/2018/12/Dewolaje-z-indyka-z-warzywami-i-serem..jpg)
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dewolaje z indyka z warzywami i serem. Kiedy brakuje pomysłu na smaczny i zarazem zdrowy obiad dla bliskich, proponuję wykonać te oto dewolaje z warzywami i serem, zdrowe, łatwe i szybkie w wykonaniu danie obiadowe. A końcowy efekt jest fantastyczny, każdy poprosi o dokładkę. Rozkoszujmy się tą ucztą.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 8 plasterków (o grubości ok 2 cm) piersi z indyka
– 2 marchewki
– biała część pora
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– ser mozzarella
– 2 jajka
– bułka tarta do obtoczenia
– mąka do obtoczenia
Mięso rozbijamy cienko, przyprawiamy solą i pieprzem.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w kostkę i czosnek siekamy drobno.
Cebulę podsmażamy i dodajemy czosnek, następnie marchewkę i pora. Dusimy do miękkości.
Ser mozzarella kroimy w słupki.
Mięso rozkładamy i kładziemy warstwę warzyw i ser mozzarella. Zawijamy w rulon. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor i układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok 30 minut.
Wspaniały pomysł na smaczny obiad. Delikatne mięso, roztopiony ser i te warzywa. Można zajadać się nimi bez końca.
Smacznego.