Dietetyczna kanapka bez chleba.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dietetyczna kanapka bez chleba. Ogólnie nasz naród uwielbia kanapki lub tosty, albo kanapki i tosty. Są łatwe do przygotowania, tanie i bardzo smaczne. Większość z nas nie wyobraża sobie nic lepszego niż zacząć lub kończąc dzień na chlebku wypełnionym wędliną z odrobiną warzyw może i z dodatkiem sera. Ale pomysł na kanapkę bez dodatku pieczywa też jest ciekawym posiłkiem. Kanapka z jajka z dodatkiem pomidora, szpinaku, awokado, sera i odrobiną sezamu jest fantastycznym, niskowęglowodanowym posiłkiem. Kanapka bez pieczywa idealnie sprawdzi się na śniadanie, przekąskę lub kolację.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 jajek
– 12 listków szpinaku
– 6 plateresków pomidora
– 6 plasterków sera żółtego
– sezam do posypania
– ½ awokado
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Na dolną cześć jajka kładziemy dwa listki szpinaku, plasterek pomidora, ser żółty i plasterek awokado. Przykrywamy drugą połówką jajka łączymy wszystko za pomocą wykałaczki. Posypujemy sezamem. Nasza kanapka gotowa.
Użycie jajka jako bułki na tej klasycznej kanapce śniadaniowej to prawdziwy i genialny pomysł. Wypełnijmy jajko pomidorem, serem, awokado i szpinakiem dodajemy odrobinę sezamu i okaże się ona ulubioną kanapką. Od dziś cieszmy się smaczną kanapką z jajka. Kanapka idealna dla osób na diecie keto, niskowęglowodanowej lub ogólnie osób ograniczających pieczywo. Kto potrzebuje chleba by cieszyć się kanapką?!