Dietetyczne pieczone paczki z bitą śmietaną.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dietetyczne pieczone paczki z bitą śmietaną. Miękkie, wypełnione smaczną bitą śmietaną pieczone pączki. Domowe pączki pełne wspaniałego nadzienia stają się puszystymi poduszeczkami do zjedzenia. Przygotowanie pączków nie pochłonie wiele naszego wysiłku. Pamiętajmy, że domowe pączusie są najlepsze i mamy prawo zjeść ich ile chcemy!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– ¼ szklanki cukru kokosowego
– 3 łyżeczki drożdży sypkich
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka wanilii
– 2/3 szklanki mleka z płatków owsianych
– 2 żółtka
– 2 łyżki oleju kokosowego
Nadzienie:
– 250 ml śmietany kremówki
– 1 łyżeczka ksylitolu
Polewa czekoladowa:
– 5 łyżek mleka z płatków owsianych
– 4 kostki gorzkiej czekolady
Do miski wsypujemy mąki i sól.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier kokosowy, wanilię i drożdże. Mleko z dodatkami podgrzewamy. Ściągamy z ognia i miksujemy przez ok 2 minuty. Następnie całą zawartość garnka przelewamy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka dosypujemy troszkę mąki. Wyrabiamy ciasto. Dobrze ugniecione ciasto posypujemy odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.
Po upływie wyznaczonego czasu za pomocą łyżki nabieramy ciasto i formujemy z niego kulkę, którą kładziemy na wcześniej przygotowanej blaszce. Uformowane pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Czekamy aż pączki nam troszkę urosną.
Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy pączki ok 10 – 15 minut. Zależny od piekarnika.
Gdy pączki się pieką przygotowujemy bitą śmietanę. Kremówkę wlewamy do miski i miksujemy do momentu, aż powstanie gęsta bita śmietana. Dodajemy ksylitol i jeszcze przez chwilkę miksujemy.
Upieczone pączki wyciągamy i za pomocą końcówki od drewnianej łyżki robimy w nim dziurkę.
Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa kucharskiego i nadziewamy pączki.
Teraz przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy kostki gorzkiej czekolady. Mieszamy. Gdy czekolada będzie już rozpuszczona polewamy nią pączki. Odstawiamy na chwilę aby czekolada zastygła i gotowe.
Pyszne, zdrowe paczki, nie ociekające tłuszczem.