Dietetyczne placki ze szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dietetyczne placki ze szpinakiem. Głównym składnikiem placów jak nazwa wskazuje jest szpinak, który jest bardzo zdrowy. Dodatek zdrowego sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego sprawia, że danie nabiera innego charakteru.
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że w moim domu to danie zrobi taką furorę. Nie ukrywam, że się bardzo cieszę, ponieważ wiem, że dostarczam moim bliskim coś zdrowego i smacznego jednocześnie.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżyca, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Placki:
– 2 jajka
– 150 g mąki gryczanej
– 200 g szpinaku baby
– 250 ml jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– olej kokosowy
Sos:
– 4 ząbki czosnku
– 200 ml jogurtu naturalnego
Szpinak myjemy i siekamy drobno. Rozgrzewamy patelnię i lekko smażymy szpinak. Odstawiamy do ostygnięcia.
W między czasie robimy ciasto na placki. Do miski wlewamy jajka i ubijamy, dodajemy jogurt grecki, ciągle ubijmy, gdy połączą się składniki powoli wsypujemy mąkę. Ciągle miksujemy.
Do gotowego ciasta dodajemy szpinak i przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze placki na złoty kolor z każdej strony.
W miseczce umieszczamy jogurt naturalny. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Sos mamy gotowy.
Usmażone placuszki dekorujemy sosem jogurtowo czosnkowym.
Pyszne placuszki ze szpinakiem.
DIETETYCZNE PLACKI ZE SZPINAKIEM!