Dietetyczny dżem truskawkowy z chia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dietetyczny dżem truskawkowy z chia. Ten domowy dżem składa się tylko z naturalnych składników. Bez przetworzonego cukru i sztucznych barwników. Wykonanie własnego dżemu jest bardzo proste i smakuje dużo lepiej niż dżem zakupiony w sklepie. Taki domowy, dietetyczny dżem truskawkowy śmiało możemy podać naszemu dziecku, ale i my dorośli możemy się nim zajadać.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg truskawek
– 10 łyżek miodu (ewentualnie syrop klonowy lub z agawy)
– 5 łyżek nasion chia
Do garnka wsypujemy truskawki i łyżkę miodu. Gotujemy na średnim ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy truskawkowi już się rozgotują przekładamy je do blendera i miksujemy na gładka masę. Zblazowane truskawki ponownie przelewamy do garnka i dodajemy resztę miodu i nasiona chia. Mieszamy dokładni i dusimy prze ok 2 minuty. Gotowy dżem przelewamy do słoiczków. Zakręcamy.
Na dno szerokiego garnka kładziemy ściereczkę i nalewamy wody. Układny słoiczki z dżemem . Woda powinna sięgać powyżej połowy wysokości słoika. Włączamy gaz i od momentu zagotowania się wody, gotujemy słoiki przez 15 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy dżem i odwracamy słoiki do góry dniem. Po 2 godzin możemy je schować do spiżarni. Smacznego.
DIETETYCZNY DŻEM TRUSKAWKOWY Z CHIA!