Dietetyczny torcik cytrynowo- kokosowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dietetyczny torcik cytrynowo- kokosowy. Uwielbiam różnego rodzaju ciasta, w szczególności gdy są zdrowe, jednak zdrowe nie zawsze jest smaczne… Jednak….Mam dla Was znakomity przepis na torcik cytrynowo – kokosowy. Jest zdrowy, smaczny, ma mało kalorii i co najważniejsze jest idealny dla naszych pociech!
Kefir zawiera w masie ciasta dostarczy nam dużo witamin z grupy B, kwasu foliowego, biotyny i witaminy K. Dostarczy nam również wapnia i magnezu. Kefir jest świetnym probiotykiem, który wspiera rozwój mikroflory w jelitach. Badania wykazały, że pomaga w leczeniu jelita drażliwego.
Składniki:
– 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
– 500 ml kefiru naturalnego
– 1 opakowanie biszkoptów
– 300- 400 g wiórków kokosowych
– ¾ szklanki cukru brązowego
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do kefiru wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy, odstawiamy na ok. 40 minut, po upływie tego czasu wsypujemy cukier i miksujemy. Następnie do masy kefirowo – kokosowej wlewamy ostudzona galaretkę i wszystko dokładnie mieszamy. Biszkopty układamy w tortownicy i powoli wylewamy masę (robimy to bardzo powoli żeby biszkopty nie wypłynęły nam na wierzch). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3 godzinki, a najlepiej na całą noc. Idealny smak cytrynowo kokosowej masy, i te biszkopty. Wszystko idealnie się ze sobą komponuje.
SMACZNY, DIETETYCZNY TORCIK CYTRYNOWO KOKOSOWY!