Dlaczego warto jeść kaszę?

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dlaczego warto jeść kaszę?
Podstawą diety każdego z nas powinny być odpowiednio zbilansowane posiłki. Ich pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie jest niezaprzeczalny. Dlatego warto pamiętać o włączaniu ich do swojego jadłospisu. Jednym ze składników zdrowej diety są kasze. Przez wiele osób niedoceniane, w rzeczywistości powinny być podstawą diety każdego człowieka.
Co takiego jest w kaszach, że postanowiliśmy poświęcić im osobny artykuł? Ich korzystny wpływ na nasze zdrowie wynika z tego, że powstają z pełnego ziarna, czyli takiego, które nie zostało pozbawione okrywającej je z zewnątrz łuski. Stanowią dla człowieka cenne źródło wartościowych dla ludzkiego organizmu i niezbędnych dla zachowania zdrowia składników odżywczych. Są też sycące i niedrogie. Różne rodzaje kasz pozwalają urozmaicać posiłki i wyczarowywać z nich przeróżne potrawy. Wiele z nich można znaleźć na stronie sklepu ze zdrową żywnością SklepAgnex.
Pamiętaj o błonniku
Jednym z istotnych składników naszej diety jest błonnik. Znajdziemy go między innymi w kaszach. Warto zapamiętać, że najwięcej mają go kasza gryczana oraz pęczak. Spożywanie błonnika w pokarmach ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jego duża zawartość reguluje procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Jednocześnie należy pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów. Wysoka zawartość błonnika wpływa też na to, że komponowane z kasz posiłki są sycące. Doskonale zatem sprawdzą się w przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Produkt dla diabetyków
Kasze są też atrakcyjną alternatywą dla cukrzyków. Cechują się średnim indeksem glikemicznym. Zawarte w nich węglowodory po zjedzonym posiłku są stopniowo uwalniane, przez co nie wzrasta drastycznie poziom cukru we krwi. Spożywanie kasz wpływa pozytywnie także na osoby z innymi jednostkami chorobowymi. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia oraz miażdżycy. Zmniejsza też ryzyko kamicy żółciowej, chroni przed nowotworem jelita grubego, nadwagą oraz otyłością.
Cenne źródło witamin i minerałów.
W kaszach znajdziemy ważne dla naszego zdrowia witaminy, w tym witaminę E, PP oraz witaminy z grupy B, a także minerały, a wśród nich: potas, żelazo, magnez, fosfor, mangan i cynk. Dbając o ich obecność w diecie, zapewniamy sprawne funkcjonowanie organizmu. Wysoka zawartość tych składników sprzyja naszej koncentracji, zapobiega skurczom mięśni i kołataniu serca, poprawia kondycję włosów i paznokci, chroni przed bezsennością i rozdrażnieniem. Co więcej, może mieć pozytywny wpływ na osoby, które zmagają się z niepłodnością.
Naturalny produkt
W dobie, kiedy coraz więcej mówi się o negatywnym wpływie przetworzonych produktów na nasz organizm, warto postawić na to, co nie zawiera sztucznych dodatków. W kaszach nie znajdziemy barwników, konserwantów i polepszaczy smaku. To produkt w pełni naturalny, który w dodatku zawiera wiele cennych składników.
Kasze mają wiele zalet. W porównaniu z innymi produktami są stosunkowo niedrogie, naturalne i cechują się wysoką zawartością błonnika oraz niektórych witamin i minerałów. Nie trzeba być szefem kuchni, by przygotować z nich smaczny posiłek. Kasze gotuje się łatwo, a serwować można je z wieloma innymi składnikami. Doskonale komponują się z mięsem i warzywami. Różne rodzaje kasz pozwalają urozmaicać posiłki i tworzyć imponujące kompozycje smaku.