Domowa bagietka z czosnkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa bagietka z czosnkiem. Jeśli marzymy o chrupiącej i smacznej bagietce nie biegnijmy do sklepu! Nie szukajmy też innych przepisów na bagietki, ponieważ ten przepis na domowe pieczywo jest łatwy do zrobienia. Chyba każdy uwielbia pachnące, chrupiące i świeże pieczywo. Jemy je z tak wieloma rzeczami! Pieczywo jest nieodłącznym elementem naszej diety. Każdy z nas może w domu wykonać tą pyszną bagietkę! Widzimy to zdjęcie?! Czyż nie wygląda to pysznie? Wykonanie tego chleba jest całkiem proste! Domowe pieczywo jest najlepsze!
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka + 2 łyżki ciepłej wody
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 ½ łyżeczki drożdży sypkich
– 3 szklanki mąki do wypieku chleba
– 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
– 3 łyżki masła
Na wierzch:
– 2 łyżki masła
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego
– ½ łyżeczki bazylii
– ½ łyżeczki soli
Masło rozpuszczamy.
Do miski dodajemy wszystkie składniki poza mąka. Mieszamy. Powoli wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto na bagietki powinno być elastyczne i gładkie.
Jeśli ciasto jest już ugniecione przekładamy je do naoliwionej miski i przykrywamy folią spożywczą i ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy ciasto, dzielimy je na cztery części. Za pomocą rąk rozwałkowujemy każdy kawałek, musimy uzyskać kształt bagietki. Blachę wykładamy matą do pieczenia lub papierem ( papier smarujemy tłuszczem ) na blaszce układamy bagietki. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kolejną godzinę.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy przyprawy. Smarujemy wierz bagietki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy bagietki przez około 20 minut.
Nie ma jak domowe pieczywo! Świeże, zdrowe i w zasięgu ręki! Nie dajmy sobie wmówić, że nie potrafimy! Bo to jest nieprawda! Damy radę upiec domowe bagietki.