Domowa fit granola.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa fit granola. Domowe musli jest zdrowe i pyszne. Większość kupowanych w sklepie rzeczy zawiera duże ilości cukru, niezdrowe tłuszcze oraz oleje, znajdziemy w nich również wiele niepotrzebnych składników i wypełniaczy. Wykonanie w domu własnej granoli jest super łatwe, szybkie i pozwala kontrolować ilość cukru. Domowa granola sprawi, że po domu roznosi się wspaniały i cudowny zapach.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki płatków owsianych
– ½ szklanki suszonych nie słodzonych owoców
– ¼ szklanki nasion słonecznika
– ¼ szklanki nasion dyni
– szczypta soli himalajskiej
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– ½ szklanki płatków kokosowych
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
Zmieszane składniki umieszczamy na blaszce do pieczenia, wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 150°C i pieczemy przez 10 minut.
Podpieczone składniki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do pojemnika.
W ten oto sposób mamy gotową, domowa granolę, która jest zawsze pod ręką. Idealnie nadaje się na pożywne i zdrowe śniadanie lecz także świetnie się sprawdzi jako zdrowa przekąska.
DOMOWA FIT GRANOLA!