Domowa granola z cynamonem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa granola z cynamonem. Ten przepis na domową granolę z cynamonem to prosty pomysł na zdrową przekąskę, pełna łagodnej słodyczy i chrupkości. Granola wykonana z płatków owsianych, syropu klonowego, orzechów, cynamonu, jest to zdrowym przepisem na domową granolą, którą wszyscy pokochają. Złożona różnorodność smaków sprawia, że smakuje bardziej jak satysfakcjonująca słodka uczta niż obfita, zdrowa przekąska dla całej rodziny. Granolę możemy zmieszać z owocami, dodać mleka lub jogurtu i mamy pyszne, obfite śniadanie lub zróbmy z granoli posypkę na domowe lody, wtedy uzyskamy wspaniały deser.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka orzechów pekan
– 1 łyżka cynamonu
– ¼ łyżeczki soli himalajskiej
– ½ szklanki syropu klonowego
– ¼ szklanki masła orzechowego
Do miski wsypujemy wszystkie składniki, czyli płatki owsiane, orzechy pekan, sól, cynamon. Dobrze ugniatamy. Następnie wlewamy syrop klonowy i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy zawartość miski.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy naszą masę równomiernie, o grubości ok 4 – 5 cm. Pieczemy przez 15 minut na dolnym stojaku. Po upieczeniu wyciągamy blachę z granolą i mieszamy by nasze musli mogło się równomiernie upiec. Blachę ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez kolejne 10 – 12 minut, aż będzie złociste. Upieczoną granolę odstawiamy do ostygnięcia.
Gotową granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pozostaje świeża przez okres jednego tygodnia.
Wykonanie domowej granoli z cynamonem jest bardzo proste i szybkie. Dodatkowo możemy za każdym razem zamieniać składniki, dodając różne suszone owoce lub orzechy, używając różnych przypraw i ekstraktów!