Domowa pikantna kawa mocha.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa pikantna kawa mocha. Przepis inspirowany stylem latynoskim zapewni nam ciepło przez wszystkie chłodne miesiące. Ten napój kawowy przepełniony jest cynamonem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne. Przyprawy zawarte w kawie posiadają rozgrzewającą moc. Moje serce jest szczęśliwe gdy delektuję się tą wspaniałą, domową pikantną kawą mocha.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Kawa:
– 1 ½ szklanki mleka
– 3 łyżki cukru brązowego
– 2 łyżki dobrej jakości kakao
– 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
– 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– szczypta soli himalajskiej
Dekoracja:
– bita śmietana (opcjonalnie)
– syrop czekoladowy ( opcjonalnie)
– pianka (opcjonalnie)
Wszystkie składniki (z wyjątkiem dodatków) umieszczamy w garnku. Gotujemy na średnim ogniu ciągle ubijając. Ubijamy ok 3 minut do czasu podgrzania.
Gotową kawę rozlewamy do filiżanek lub kubków i dekorujemy bitą śmietaną, możemy dodać dodatki, które podałam wcześniej. Chociaż kawa bez dodatków także smakuje wyśmienicie.
Najlepsza domowa kawa mocha, jest bardzo smaczna i rozgrzewająca, idealna na jesienne i zimowe dni. Po przyrządzeniu domowej, pikantnej kawy mocha zapomnimy już o kawiarniach, ponieważ najlepszą kawę serwujemy sobie w domowym zaciszu.