Domowa pizza Margherita.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa pizza Margherita. Domowa pizza zrobiona z pysznego ciasta, pomidorów, czosnku, mozzarelli i bazylii. Taki skład zawsze trafia w sedno gdy potrzebujemy smacznej, domowej pizzy. Większość z nas uwielbia pizze, są jej zdrowsze odpowiedniki a czasami mamy ochotę na mały „grzeszek kulinarny” i pragniemy zjeść smaczną domową pizze bez wyrzutów sumienia. Dobry kawałek pizzy jest ważną częścią życia, wszyscy to wiemy.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 2/3 szklanki letniej wody
– 1 łyżeczka drożdży instant
– 1 łyżeczka cukru
– ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
– ½ łyżeczki soli
Wierzch pizzy:
– 2 łyżki sosu pomidorowego
– 1 łyżka mielonego czosnku
– 1 duży pomidor
– kilka plasterków sera mozzarella
– kilka listków bazylii
W misce łączymy ciepłą wodę, drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy aż drożdże się rozpuszczą, zajmie to około 5 minut. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Z gotowego ciasta formujemy kulę i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę by ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy ciasto i nadajemy mu dowolny kształt. Spód pizzy przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Sos pomidorowy łączymy z czosnkiem i smarujemy nim spód pizzy. Następnie kładziemy plasterki mozzarelli i pomidora.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy pizze przez około 20 minut.
Upieczona pizze posypujemy listkami świeżej bazylii i podajemy.
Domowa pizza Margherita jest wspaniałym sposobem by w domowym zaciszu cieszyć się przepyszna pizzą, którą sami zrobiliśmy.