Domowa pizza z awokado i serem feta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa pizza z awokado i serem feta. Jeśli lubimy wyjść poza tradycyjną strefę dodatków do pizzy i chcemy wypróbować nowy sposób na pizzę to to jest to! Sądzę, że większość z nas lubi awokado i pewnie każdy z nas uwielbia pizzę!? Więc dziś przepis dla miłośników pizzy i awokado. Pyszna, domowa pizza z awokado, papryką, rukolą, serem feta i mozzarellą. Awokado wspaniale komponuje się z serem feta, papryką. Delikatny spód idealnie komponuje się z całością.
Rukola posiada orzechowo pikantny smak i ze względu na swoje walory smakowe znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Te cudowne, małe listki kryją w sobie dużo składników odżywczych, dlatego zachęcam do wprowadzenia jej do diety. Pozytywnie wpływa na układ kostny. Znajdują się w niej antyoksydanty, które działają antynowotworowo. Ze względu na dużą zawartość żelaza zapobiega anemii. Pozytywnie wpływa na walkę z cukrzycą. Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. Jedzenie rukoli wzmacnia naszą odporność, przeciwdziała przeziębieniom. Posiada działanie oczyszczające organizm z toksyn. Wspiera procesy trawienne, zapobiega otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w rukoli to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor, sód.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 500 g mąki
– 8 g drożdży instant
– 1 łyżeczka soli
– 340 ml ciepłej wody
– 1 łyżka oleju
Dodatki:
– ½ żółtej papryki
– ½ małej cebuli czerwonej
– świeża rukola
– sos do pizzy
– ½ awokado
– ½ kostki sera feta
– 1 kulka sera mozzarella
W misce łączymy mąkę, sól, drożdże. Następnie dolewamy wodę i olej mieszamy aż powstanie ciasto. Ciasto ugniatamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie, miękkie i elastyczne.
Po wyrobieniu ciasta dzielimy je na 3 części z każdego kawałka formujemy kulkę, każdą kulkę polewamy odrobina oleju aby było wilgotne. Umieszczamy każdą kulkę w osobnej misce i przykrywamy ściereczką. Czekamy aż podwoją swoją objętość. Zajmie to około godziny.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i delikatnie rozciągamy je . następnie za pomocą wałka rozwałkowujemy ciasto na pizze do ulubionej grubości. Ciasto układamy na blaszce do pieczenia i polewamy sosem do pizzy.
Na wierzchu ciasta układamy pokrojone i składniki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez około 20 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy świeżą rukolą.
Wyśmienita pizza wypełniona warzywami, idealny pomysł na smaczny obiadek. Pizza z kremowym awokado i fetą dającą uroczego słonego smaku – jeśli lubimy fetę dodajemy jej więcej! Cudowna chrupkość papryki i rozciągliwy ser mozzarella oraz świeże listki rukoli tworzą pyszną pizzę. Cóż można więcej oczekiwać od pizzy? Chyba tylko dobrego towarzystwa by się nią podzielić!