Domowa wegańska śmietanka do kawy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa wegańska śmietanka do kawy. Ten przepis sprawia, że łatwo jest stworzyć własną bogatą, kremową wegańską śmietankę do kawy. Możemy sprawić by śmietanka była odpowiednio słodka a co najważniejsze, nigdy więcej nie będziemy musieli kupować śmietanki do kawy! Ten bez mleczny krem do kawy o smaku kokosa jest taki prosty w przygotowaniu, że zastanawiałam się czy podzielić się nim z Wami – to znaczy, że ledwo kwalifikuje się jako przepis do śmietanki do kawy. Ale jest tak pyszny, że nie mogłam się powstrzymać. Kto od dziś pije kawę z do dodatkiem wegańskiej śmietanki?
Domowa kawa z odrobina śmietanki to wspaniały czas. To co jest wspaniałe w śmietance do kawy z miętą pieprzową jest to, że jest wolna od wszystkich niepotrzebnych rzeczy! Jest naturalnie pozbawiona nabiału, wegańska, lekko słodka i zawiera zdrowe tłuszcze z mleczka kokosowego. Zdrowa alternatywa. Pyszna filiżanka kawy z idealną śmietanką!
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mleka owsianego niesłodzonego
– 2/3 szklanki kremu kokosowego lub mleko kokosowe z puszki
– 1 ½ łyżeczki kakao
– ½ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej
– 3 łyżki cukru kokosowego
– 1/3 szklanki wody
Do garnka wlewamy wodę, mleko owsiane i krem koksowy. Stawiamy na małym ogniu. Gdy płyn będzie już ciepły dodajemy kakao, ekstrakt z mięty pieprzowej i cukier kokosowy. Mieszamy aż cukier i kakao dobrze się połączą. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień na mały i trzymamy jeszcze przez 5 minut. Nie zapominamy o mieszaniu.
Ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. A następnie przelewamy do butelki lub słoika.
Nasza śmietanką gotowa.
Jeśli znudziła się nam małą czarna to warto sięgnąć po domowe śmietanki, które idealnie będą komponowały się z domowej kawusi.