Domowe bułeczki z ziarnami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe bułeczki z ziarnami. Złote, pełnoziarniste drożdżowe bułeczki utrzymują świeżość przez długo i pachną cudownie. Te bułeczki są obłędnie puszyste i aromatyczne! Są lekko słodzone cukrem pudrem i posypane pysznymi ziarnami lnu, słonecznika, sezamu i dyni. Są to pożywne bułki, które każdy pokocha. Bułeczki pełnoziarniste są niesamowite i będziesz mile zaskoczona jakie są puszyste i pyszne. Jeśli lubisz bułeczki, wykonaj je samodzielnie, warto!
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą potrzebne:
Ciasto:
– 2 ¼ łyżeczki drożdży instant
– 1 ½ szklanki letniej wody
– 4 szklanki mąki pełnoziarnistej chlebowej
– 1 łyżka cukru pudru
– 2 łyżki miękkiego masła
– 2 łyżeczki soli
– ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
– ¼ łyżeczki granulowanego czosnku
– ½ łyżki suszonego tymianku
Posypka:
– 1 łyżka nasion słonecznika
– 1 łyżka białego sezamu
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 łyżka maku
– 1 łyżka nasion dyni
W misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Ciasto wymieszaj mikserem z hakami. Na początku przez minutę miksuj na niskich obrotach, następnie zeskrob z brzegów miski składniki i miksuj przez około 7 – 8 minut na średniej prędkości.
Ciasto przełóż do wysmarowanej miski olejem, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 45 – 60 minut.
Blachę wysmaruj olejem.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równej wielkości kawałków. Umieść kulki ciasta w blaszce do pieczenia, posmaruj je olejem i posyp ziarenkami. Przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na noc lub na 24 godziny.
Gotowe bułeczki wyciągnij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut.
Upieczone bułeczki wyciągnij z piekarnika i połóż na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Pokochasz „och” i „ach”, które usłyszysz gdy Twoja rodzina będzie zajadać się tymi domowymi, puszystymi i smacznymi bułeczkami. Te pyszne pieczywo jest wypełnione natką pietruszki i cudownymi nasionami. Domowe pieczywo jest pyszne na ciepło z dodatkiem masełka, jak i na zimno zanurzone w domowej zupie. Bułki są naprawdę proste w wykonaniu i warto je zrobić. To pieczywo jest wyjątkowo miękkie i uzależnia, a do tego idealnie nadaje się na kanapki na wynos jak i dodatek do obiadu.
Post partnerski:
Ceramika od @ceramics_elling.pl
Kwiaty od @kwietnysalon.pl