Domowe bułki maślane z ziołami i sezamem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe bułki maślane z ziołami i sezamem. Uwielbiam domowe pieczywo, dwa razy w tygodniu piekę chleb, rzadziej jest z bułkami, ponieważ są bardziej czasochłonne i nie zawszę mam możliwość by je wykonać. Jednak gdy dzieci są pod opieką taty ja zmykam do kuchni i wykonuję te cudowne, maślane bułeczki. Uwielbiam ich aromat roznoszący się po całym domu. A dzieci nie mogą się doczekać kiedy będą gotowe, by je schrupać z wielkim apetytem. A poniżej lista składników, którą będziemy potrzebowali do wykonania bułek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej + ½ szklanki
– 1 ½ szklanki mąki gryczanej
– 2 łyżki zimnego masła
– 2 łyżeczki suchych drożdży
– 1 szklanka ciepłej wody
– 3 łyżki cukru
– 1 jajko
– 2 łyżeczki soli himalajskiej
Polewa ziołowa:
– 2 łyżki świeżego tymianku
– 2 łyżki świeżego rozmarynu
– 3 łyżki nasion sezamu
– 4 łyżki masła
Szklankę mąki pszennej i mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło i sól. Zaczynamy ugniatać ciasta. Gdy mąka połączy się z masłem odstawiamy je na bok.
Ciepłą wodę wlewamy do naczynia dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawiamy na bok na ok 10 minut by drożdże zaczęły pracować.
Jajko wbijamy do mąki i zagniatamy ciasto. Wlewamy drożdże i kontynuujemy ugniatanie. Tą czynność wykonujemy przez kilka minut, gdy ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy po trochu mąki pszennej. Ciasto nie może zbyt lepkie. Ugniecione ciasto spryskujemy oliwą, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na bok by urosło może to zająć od 1 – 2 godzin. Jeśli w domu jest chłodno włączamy piekarnik nagrzewamy go do 160°C i umieszczamy tam ciasto by sobie rosło w cieple. Jeśli ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy je.
Wyciągamy ciasto z miski i formujemy kule w formie bułek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej drożdżowe kulki, jedna obok drugiej.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego zioła. Mieszamy. Gotową mieszanką maślaną smarujemy bułeczki i posypujemy sezamem.
Ponownie je przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po upływie tego czasu nastawiamy piekarnik i pieczemy bułki przez 30 minut w temperaturze 170°C.
Bułeczki są gotowe. Mam nadzieję, że zasmakują Wam i często będziecie wracali do tego przepisu.
Smacznego!