Domowe chipsy ze słodkiego ziemniaka.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe chipsy ze słodkiego ziemniaka. Wspaniale chrupiące chipsy ziemniaczane. Nigdy wcześniej nie jadłam tak chrupiących, aromatycznych i lekkich chipsów. Te krążki są niesamowite. Idealnie nadają się jako samodzielne danie lub z dodatkiem sosu mięsnego i warzyw otrzymamy wspaniały obiad. Domowe chipsy z batatów to idealna przekąska do pochrupania. Świetna alternatywa dla krakersów i chrupków kukurydzianych. Z pewnością niektóre osoby wolą bardziej smakowe chipsy wtedy można posypać krążki ziemniaczane kminkiem, papryką słodką, ulubionymi ziołami, czosnkiem i cebulą w proszku, jeśli ktoś woli mocno ostre wtedy dodajemy chili.
Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok. Magnes znajdujący się w batatach wpływa na pracę mięśni, wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego i odpornościowego. Regulują poziom cukru we krwi. Wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy wchodzące w skład batatów to: A, B1,B2, B3, B5, B6,B9, B12, C, siarka, jod, D, E, K1. Pierwiastki mineralne jakie znajdziemy w batach to: fosfor, potas, magnez, mangan, sód, cynk, wapń, selen, żelazo, miedź.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 łyżki oliwy
– 3 słodkie ziemniaki
– sól himalajska
– ½ łyżeczki pieprzu cayenne
Słodkie ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, tak by miały kilka milimetrów grubości, im cieńsze tym lepiej. Plasterki ziemniaków przekładamy do miski skrapiamy je olejem i przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszamy zawartość miski. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone i przyprawione bataty rozkładamy na blaszce.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy 10-15 minut, do momentu aż będą chrupiące. Jeśli chipsy upieką się z jednej strony wtedy przewracamy je na drugą stronę by uzyskać efekt chrupkości z obu stron. Pieczemy kolejne 5-10 minut. Upieczone chipsy ze słodkiego ziemniak odstawiamy do ostygnięcia.
Wspaniała, zdrowa i chrupiąca przekąska, którą bardzo szybko wykonamy.