Domowe enchiladas z kurczakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe enchiladas z kurczakiem. Enchiladas z kurczakiem robione od podstaw – soczyste, pełne smaku i serowe. Fantastyczny pomysł na obiad. Enchiladas ma zaledwie kilka składników ale jest absolutnie warte wysiłku. Jeśli chodzi o smak, którego nigdy nie możemy osiągnąć kupując gotowe sosy enchiladas. Domowy sos enchiladas jest pełen smaku i aromatu, który wypełnia całe danie. Tortilla z kurczakiem, kukurydzą, fasolą z dodatkiem sera – to danie koniecznie trzeba wykonać!
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Nadzienie:
– 3 piersi z kurczaka
– olej słonecznikowy
– 1 duża cebula
– 1 papryczka chili
– 1 puszka ciemnej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 3 ząbki czosnku
– ¼ szklanki kolendry lub natki pietruszki
– 1 łyżeczka kminku
– ½ łyżeczki oregano
– 1 łyżeczka przyprawy chili
– sól
– 8 tortilli
– 200 g sera mozzarella – starty
Sos enchiladas:
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki przyprawy chili
– 1 ½ szklanki sosu pomidorowego
– ½ łyżeczki kminku mielonego
– sól, pieprz
– olej
– ½ szklanki bulionu
– 2 łyżki mąki
– ½ łyżeczki oregano
Wykonujemy sos enchiladas. Do garnka wlewamy odrobinę oleju i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy by nie powstały nam grudki, smażymy przez około 1 minutę. Dodajemy posiekany czosnek, kminek, oregano, chili, sól, pieprz gotujemy przez minutę ciągle mieszając. Powoli wlewamy sos pomidorowy i bulion. Mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez około 10 – 15 minut bez przykrycia sos powinien zgęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Fasolę i kukurydzę opłukujemy pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, posiekany czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Pamiętajmy o mieszaniu. Wsypujemy fasolę, kukurydzę oraz dodajemy przyprawy: kminek, oregano i chili. Mieszamy aż składniki się dokładnie połączą ze sobą. Odkładamy na bok.
Teraz przechodzimy do montowania enchiladas. Rozkładamy tortille i kładziemy na niej po 2 łyżki sosu enchiladas rozprowadzamy go równomiernie po wrapie, następnie kładziemy na środku wzdłuż kurczaka i posypujemy startym serem. Zwijamy tortillę i umieszczamy ją w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Postępujemy tak samo z pozostałymi tortillami.
Pozostały sos rozprowadzamy równomiernie na wierzchu i posypujemy startym serem.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy enchiladas przez 20 minut. Tortille muszą być lekko chrupiące na zewnątrz. Upieczone enchiladas wyciągamy i rozkładamy na talerze posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Spotykanie się i dzielenie się posiłkiem z rodziną i przyjaciółmi jest tym o co chodzi w kuchni meksykańskiej. Wielu z nas marzy o odwiedzeniu tego pięknego kraju ale nie musimy być w Meksyku aby cieszyć się jego najsłynniejszymi potrawami. Samodzielnie możemy przygotować smaczne, świeże meksykańskie jedzenie we własnej kuchni.