Domowe gofry orkiszowe.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe gofry orkiszowe. Te gofry są pyszne, smakują tak jak kupne, jednak z tą różnica, że są zdrowsze! Te domowe gofry orkiszowe są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, wykonane są z prawdziwej żywności. Pudełkowe mieszanki są pełne śmieciowych dodatków i składników, których nawet nie chcę wymieniać! W tym przepisie mąka biała, która ma niewielkie lub żadne wartości odżywcze została zastąpiona mąką orkiszową. Tradycyjny biały cukier został zastąpiony prawdziwym miodem. Olej roślinny został zapasiony przez swojego starszego brata, czyli przez olej kokosowy, który zapewnia doskonały smak wraz z tonami zdrowych korzyści.
Mąka orkiszowa. Orkisz to starożytne ziarno, które jest podgatunkiem pszenicy. Orkisz i pszenica są podobne pod względem wyglądu, ale orkisz ma silniejszą łuskę i nieco inną wartość odżywczą. Orkisz posiada także właściwości zdrowotne. Obniża poziom cholesterolu we krwi, posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi, dzięki zawartości błonnika. Dobrze wpływa na stan serca. Błonnik występujący w orkiszu ułatwia przechodzenie stolca, skutecznie zmniejszając zaparcia i biegunki. Wpływa na układ hormonalny dzięki niacynie, która jest niezbędną do jej funkcjonowania. Kontroluje poziom cukru we krwi i masę ciała. Witaminy jakie znajdziemy w mące orkiszowe to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor. Zawiera błonnik i białko.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 4 łyżeczki masła
– 1 ½ szklanki mleka owsianego
– ¼ szklanki miodu
– 2 jajka
– 4 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia. Mieszamy zawartość miski. W oddzielnej misce mieszamy mleko, miód, dwa żółtka, wanilię. Następnie powoli wsypujemy suche składniki do miski z mokrymi składnikami. Łączymy zawartość miski. W garnku roztapiamy olej kokosowy i masło. Rozpuszczone tłuszcze przelewamy do miski i mieszamy delikatnie.
W oddzielnej misce ubijamy białka. Gdy powstanie z nich gęsta piana przekładamy ją do miski i mieszamy, aby połączyły się z ciastem na gofry.
Rozgrzewamy gofrownice i wylewamy ciasto. Czekamy aż się zarumienią.
Mąka orkiszowa jest obecnie dostępna w większości sklepów, więc nie będzie problemu z jej dostaniem.
Te pełnoziarniste gofry są bardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie! Może podawać je z owocami, bitą śmietaną, syropem klonowym.
Smacznego!