Domowe lody czekoladowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe lody czekoladowe. Domowe lody czekoladowe mają kontrastujący urok. Są bogate w smaku, chłodne i kremowe. Te lody czekoladowe są przeznaczone dla prawdziwych zagorzałych miłośników czekolady. Lody są słodkie z lekkimi tonami goryczki aby zrównoważyć słodycz. Każdy kęs to marzenie o kolejnej porcji domowych lodów. Lody są bez cukru, cudowną słodycz lodów daje nam banan. Kto chętny na lody?
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 banany
– 1 szklanka musu kokosowego
– 1 szklanka mleka migdałowego
– ½ szklanki gorzkiej czekolady
– ¼ szklanki prawdziwego kakao
– czekoladowe chipsy do posypania
Banany, mus kokosowy, kakao łączymy za pomocą blendera ręcznego, aż będą gładkie. Następnie wysypujemy kawałki czekolady. Mieszamy. Gotowe lody przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Pozostawiamy je tam od 3 do 6 godzin lub do momentu aż będą zamrożone.
Co może być lepsze od domowych lodów czekoladowych? Chyba inne lody domowe! Łatwy przepis na lody czekoladowe powinien być podstawą dla każdego kto chce zrobić domowe mrożone desery!