Domowe lody malinowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe lody malinowe. Większość z nas uważa, że wykonanie domowych lodów jest uciążliwe i dlatego idziemy i kupujemy lody by cieszyć się ich smakiem. Jednak ten przepis na lody z malinami i bananem jest przykładem na to, że w kilka chwil możemy wykonać pyszne lody, które rozpływają się w ustach. Te zdrowe, domowe lody malinowe wykonane są z jogurtu greckiego, malin, banana i miodu z dodatkiem wanilii. Lody są bez glutenu i bez dodatku rafinowanego cukru. Mrożone banany mają łagodny smak i są idealną bazą każdego przepisu na zdrowe domowe lody, przekąski, śniadanie, koktajle, smoothie. Banany są idealnym towarzyszem malin – tworzą bardzo smaczne połączenie! Lody są kremowe i pyszne!
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 duże mrożone banany
– 500 g mrożonych malin
– ¼ szklanki mleka migdałowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 250 g jogurtu greckiego
Do robota kuchennego lub blendera umieszczamy wszystkie składniki, czyli: banany, maliny, mleko migdałowe. Blendujemy przez około 5 minut lub do momentu uzyskania gładkości. Następnie dodajemy miód, esencję z wanilii i jogurt grecki. Ponownie blendujemy przez około minutę. Masę na lody przelewamy do średniej wielkości pojemnika i umieszczamy w zamrażarce. Pojemnik zamrażamy przez minimum 5 godzin.
Lody to jedna z zalet lata i nikt nie powinien ich przegapić. Ale co jeśli jesteśmy na diecie, unikamy cukru – a może próbujemy wychować super zdrowe dzieci – wtedy zwykle lody nie wchodzą w grę! Ten przepis wykorzystuje naturalną słodycz bananów i miodu z naturalną kremowością mleka migdałowego. Lody którym ciężko się oprzeć!