Domowe puree z dyni.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe puree z dyni. W okresie jesiennym warto upiec dynie i następnie wykorzystać ja do wielu przepisów. Łatwo jest wykonać puree z dyni, dodatek tego puree czyni wypieki smacznymi i wilgotnymi. Więc wypróbujmy ten przepis na puree z dyni, który możemy wykorzystać jako wypełnienie do ciast, placków, latte czy zup, jest wiele przepisów by cieszyć się smakami jsieni. Obecnie z łatwością możemy dostać dynię i dlatego warto wprowadzić ją do swoich dań i wypieków.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 dynia
– sól
Dynię myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i lekko solimy. Przykrywamy naczynie pokrywką.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy dynię od 30 do 60 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości kawałków dyni i jej rodzaju. Gdy dynia będzie miękka wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Obieramy dynię ze skórki i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na puree.
Tej jesieni pomińmy zakup dyni w puszkach i nauczmy się robić w domu pyszne i zdrowe puree z dyni. Ten przepis jest łatwy i przyjemny do wykonania oraz co najważniejsze, że nie zajmie to dużo czasu. Istnieje wiele świetnych przepisów na wykorzystanie puree z dyni, nie czekajmy tylko wykonajmy domowe puree z dyni. Pamiętajmy, że puree domowej roboty nie ma sobie równych! Dzięki świeżemu smakowi i niesamowitej konsystencji, gdy go raz spróbujemy, nigdy już nie wrócimy do kupnych wersji. Jest idealne do wszystkich jesiennych wypieków.