Domowe puszyste bułki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe puszyste bułki. Łagodna, miękka i maślana bułeczka. Domowe pieczywo wykonane z zaledwie kilku składników. Bułeczki są idealnym dodatkiem do obiadu i wyśmienicie sprawdzą się w formie kanapki z dodatkiem dżemu, pasztetu lub pasty. Pieczywo jest łatwe do wykonania, idealne zarówno dla początkujących jak i ekspertów w zakresie pieczywa domowego.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Pasta z maki:
– 125 ml wody
– 3 łyżki stołowe + 1 łyżeczka mąki chlebowej
Ciasto:
– ½ szklanki śmietany kremówki 30% – 36%
– 60 g masła + 2 łyżki masła
– 320 g mąki chlebowej
– 10 g drożdży sypkich
– 40 g cukru pudru
– 1 łyżka soli
– 2 jajka
Zaczynamy od wykonania pasty z mąki. Do małego garnka wlewamy wodę i wsypujemy mąkę. Garnek stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy by nie powstały grudki i masa zgęstniała. Ściągamy z ognia i gdy trzepaczka pozostawia ślady na masie jest ona dobra. Pastę musimy szybko przykryć ponieważ szybko wysycha. Przykrywamy ją folią i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Przystępujemy do wykonania ciasta. Śmietanę kremówkę i masło umieszczamy w ganeczku stawiamy na małym ogniu ( nie zagotowujemy) mieszamy cały czas i czekamy aż składniki całkowicie się stopią i zaczną parować. Ściągamy z ognia i odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąkę chlebową, dodajemy sól, cukier puder oraz drożdże ( nie dosypujmy soli obok drożdży ponieważ sól może je zabić). Następnie dodajemy schłodzoną pastę z mąki i wlewamy połowę masy maślanej. Łączymy składniki rękoma by uzyskać lepkie ciasto. Powoli wlewamy pozostałą część masy maślanej. Ponownie zagniatamy ciasto.
Na blat wysypany mąką, przekładamy ciasto z miski i zagniatamy je przez około 5 minut. Do momentu aż będzie gładkie i rozciągliwe. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę i przekładamy je do miski wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Naciskamy by pozbyć się powietrza. Ciasto dzielimy na 7 kawałków i z każdego kawałka formujemy kulkę.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Układamy na środku jedną kulkę i resztę po brzegach.
Masło rozpuszczamy i smarujemy wierzch bułeczek. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy bułeczki przez 40 minut. Gdy zaczną się przypiekać na wierzchy przykrywamy je folią aluminiową i kontynuujemy pieczenia.
Upieczone bułki wyciągamy i odstawiamy w tortownicy do schłodzenia przez około 10 minut. Następnie przekładamy je na ruszt by wystygły całkowicie.
Łatwy przepis na pieczywo domowe musi się znaleźć w każdym domu by każdy mógł się nimi cieszyć. Puszyste bułeczki są idealne. Naprawdę idealne. Miękkie i delikatne o maślanym smaku. Domowe pieczywo jest mile widziane do każdego posiłku.