Domowe sezamki.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe sezamki. Większość z nas kupuje te pyszne, kruche batoniki sezamowe. Jednak warto wykonać je samemu w domu. Te batony sezamowe są łatwe do wykonania i używamy minimalnej ilości składników. Zrobienie batoników sezamowych jest znacznie tańsze niż kupowanie ich w sklepie. Jest to pyszna i smaczna przekąska z ziaren sezamu.
Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, zmniejsza częstotliwość napadów padaczki. Jedzenie sezamu wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sezam ma działanie wykrztuśne, możemy go stosować przy mokrym kaszlu. Witaminy jakie znajdziemy w sezamie to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Zawiera dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, potas, sód. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawiera także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g sezamu
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka wody
– 150 g cukru brązowego
Sezam lekko podsmażamy na suchej patelni aż się zezłoci. Odstawiamy do ostygnięcia. Cukier i cukier waniliowy mieszamy z wodą i wylewamy na patelnię i czekamy aż się skarmelizuje. Mieszamy. Na koniec dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy ostudzony sezam i dokładnie mieszamy. Naczynie prostokątne (lub formę silikonową) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę sezamową. Kroimy na kwadraty bądź prostokąty.
Pyszna przekąska sezamowa, którą zrobimy w mgnieniu oka. Cudowny aromat smażonego sezamu rozchodzący się po domu. Coś wspaniałego. Teraz nam pozostaje tylko delektować się pysznymi domowymi sezamkami.
Życzę smacznego!