Domowe wegańskie czekoladowe mleko kokosowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe wegańskie czekoladowe mleko kokosowe. Ten bogaty kakaowy napój jest zdrowa alternatywą dla tradycyjnego krowiego mleka czekoladowego. Nie potrzebujemy żadnych zdolności by wykonać mleko kokosowe. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i po chwili mleko będzie gotowe. Kiedy spróbujemy tego wegańskiego czekoladowego mleka kokosowego będziemy ciągle myśleli gdzie możemy go użyć.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g płatków kokosa
– 5 szklanek gorącej wody
– 1/3 szklanki cukru kokosowego
– szczypta soli himalajskiej
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Płatki orzechowe wsypujemy do blendera i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i pozostawiamy na 10 – 15 minut aby płatki zmiękły. Po upływie wyznaczonego czasu włączamy blender i miksujemy płatki przez kilka minut aby dobrze się połączyły z wodą. Gotową miksturę pozostawiamy na kolejne 10 minut w blenderze.
Przygotowujemy miskę i pieluszkę tetrową lub gazę i wlewamy na nią zawartość blendera. Zbieramy końce materiału, ściskamy i pozwalamy by mleko przelało się do miski. Wyciskamy dokładnie aby wycisnąć całe mleko z pulpy kokosowej ( miąższ możemy wyrzucić lub wykonać z niego mąkę kokosową).
Do odciśniętego mleka dodajemy pozostałe składniki, czyli: cukier kokosowy, kakao, sól, esencje z wanilii. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą ze sobą. Gotowe mleko wlewamy do szklanej butelki i wkładamy do lodówki. Przed podaniem musimy dobrze wstrząsnąć butelką aby ponownie połączyć składniki ze sobą.
Czekoladowe mleko kokosowe czyni go doskonałą alternatywą dla osób nietolerujących laktozy. Przepis nie zawiera rafinowanego cukru i jest przyjazny dla wegan. Pyszne domowe mleko kokosowe.