Domowy baton energetyczny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy baton energetyczny. Co trzeba zrobić, aby stworzyć domowy baton energetyczny, w którym musi znaleźć się białko i masa składników odżywczych, ale najważniejsze musi dobrze smakować. Baton energetyczny jest doskonałą propozycją dla osób aktywnych, które potrzebują dodatkowego zastrzyku energii w ciągu dnia.
Potrzebne składniki:
– 1 szklanka owsa
– ½ szklanki pestek dyni
– 1 szklanka migdałów
– ½ szklanki mieszanki suszonych owoców
– ½ szklanki suszonej żurawiny
– 1 szklanka suszonych moreli
– ¼ szklanki syropu klonowego
– ¼ szklanki wody
– 1 szklanka ziaren słonecznika
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy szklankę płatków owsianych, pół szklanki pestek dyni i szklankę migdałów. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut.
Morele wsypujemy do blendera dodajemy syrop klonowy i wodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę morelowa przekładamy do miski. Teraz dodajemy żurawinę i mieszankę owoców suszonych. Dokładnie mieszamy.
Wyciągamy blaszkę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przekładamy jej zawartość do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie foremka o wymiarach 10x10cm. Ugniatamy mocno, by masa była zwarta, to zapobiegnie późniejszemu rozpadowi batona podczas krojenia.
Wkładamy blachę z batonem do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Po upływie 20 minut wyciągamy baton z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Później wyciągamy go z foremki i kroimy w prostokąty.
Smaczna, pyszna i zdrowa przekąska.
PYSZNE, ZDROWE PEŁNE ENERGII BATONY!