Domowy chleb z serem i szczypiorkiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy chleb z serem i szczypiorkiem. Nie jest tajne, że jesteśmy narodem miłośników chleba, a co jest bardziej autentyczne niż świeżo upieczony chleb z serem i szczypiorkiem. Pyszny, miękki domowy chleb z serem cheddar. Łatwy i idealny chleb z dodatkami, sprawia, że dwa pyszne bochenki są idealne do wykonania kanapki. Ten chleb sprawi, że nasze kanapki staną się najsmaczniejsze na świecie i będziemy chcieli więcej i więcej! Podarujmy swojej rodzinie cudowny zapach domowego chleba i pyszną kanapką!
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 szklanek mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba
– 5 łyżek cukru
– 2 łyżeczki soli
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1 szklanka kefiru naturalnego
– 1 ½ łyżeczki drożdży
– 3 łyżki masła
Dodatki:
– ½ pęczka szczypiorku
– 2 szklanki sera cheddar
Do miski wsypujemy mąkę, sól.
Do drugiej miseczki wlewamy ciepłą wodę, kefir, roztopione masło, cukier i drożdże. Mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się drożdży i cukru. Gotową mieszankę wylewamy do miski z suchymi składnikami.
Zaczynamy ugniatać ciasto. Gdy masa z ciasta jest zbyt zbita dolewamy troszkę ciepłej wody, jeśli nasze ciasto jest zbyt luźne dodajemy odrobinę mąki. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
Na blacie wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto i za pomocą wałka rozwałkowujemy je na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto rozsypujemy równomiernie starty ser cheddar i posiekany szczypiorek. Następnie ciasto zaczynamy zwijać od najkrótszego boku. Na szwie mocno ściskamy.
Następnie używając ostrego noża przecinamy ciasto na środku wzdłuż. Obracamy każdy element tak by wycięte boki były skierowane ku górze i umieszczamy je obok siebie. Początki ciasta ściskamy mocno ze sobą. Prawą część ciasta przenosimy na lewą stronę, wyprostowujemy i tak przekładamy do momentu, aż dojdziemy do końca. Końce chleba mocno ściskamy.
Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Formy do chleba smarujemy tłuszczem.
Bochenki chleba przekładamy do form. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Piekarnika nastawiamy na 180°C i pieczemy 40 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Po 10 minutach wyciągamy chleb z formy i odstawiamy by całkowicie ostygł. Przed krojeniem chleb musi być chłodny.
Domowy chlebuś najlepszy, jest wykonany z mąki pełnoziarnistej więc jest bogaty w minerały i błonnik.