Domowy dżem brzoskwiniowy z nasionami chia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy dżem brzoskwiniowy z nasionami chia. Niebawem piękne soczyste brzoskwinie będą gotowe do zerwania w moim ogródku, więc czas odświeżyć przepis na dżem, by cieszyć się nim w trakcie chłodnych jesienno – zimowych dni. Wykonanie dżemu z brzoskwiń jest prostym procesem, a efekty są spektakularne. Jeśli lubicie brzoskwinie tak jak ja je lubię to ten przepis jest właśnie dla Was!
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają nasza odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg dojrzałych brzoskwiń
– 4 łyżki miodu
– 3 łyżki nasion chia
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na kawałki i umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Blenderem ręcznym miksujemy wszystko na gładka masę, dodajemy miód i ponownie miksujemy. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone i nie będzie w nich kawałków owoców dodajemy nasiona chia i esencję z wanilii. Dokładnie mieszamy.
Słoiki dokładnie myjemy i osuszamy. Gotowy dżem wkładamy do słoiczków i mocno zakręcamy.
Na dno garnka kładziemy ściereczkę i nalewamy wody. Układamy słoiki i gotujemy ok 10 – 15 minut. Następnie wyciągamy je z garnka i układamy do góry dnem. Zostawiamy je tak aż ostygną. Gotowe dżemy układamy w spiżarni.
Smaczny, zdrowy dżem brzoskwiniowy z nasionami chia jest zawsze pod ręką gdy go potrzebujemy do naleśników, gofrów czy na kanapkę.
ZDROWY DŻEM BRZOSKWINIOWY Z NASIONAMI CHIA!