Domowy dżem malinowy z nasionami chia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy dżem malinowy z nasionami chia. Zazwyczaj na śniadanie jem owsiankę, ale lubię czasami zrobić wyjątek i zjeść coś innego np. grzankę z domowym dżemem malinowym z nasionami chia. Dżem, który prezentuje jest łatwy do zrobienia, więc z pewnością każdy sobie poradzi! A w okresie gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców, pod ręką będziemy mieli smaczny, zdrowy dżem. Kiedy robimy sami dżem, smakuje on jak owoc, z którego pochodzi, nie jest zbyt słodki, wszystko jest w nim idealne. Dlatego nie zrażajcie się tym, że sobie nie poradzicie, bo to jest nie prawda!
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg malin
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
– 4 łyżki nasion chia
– sok z jednej cytryny
– 150 g brązowego cukru lub innego zamiennika cukru
– 1szklanka wody
Maliny dokładnie myjemy.
Wodę, maliny, cukier umieszczamy w rondlu. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby gotowały się na wolnym ogniu. Następnie wsypujemy nasiona chia i wlewamy sok z cytryny, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy dżem nam zgęstnieje ściągamy go z ognia i dodajemy esencję z wanilii. Mieszamy.
Gotowy dżem przekładamy do słoików. Mocną zakręcamy.
Spód dużego garnka wykładamy ściereczką nalewamy wodę i wkładamy słoiki. Gotujemy przez 10 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy słoiki i układamy do góry dnem. Czekamy aż ostygną.
Gotowe słoiki przenosimy do spiżarni.
Smacznego!