Domowy dżem śliwkowy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy dżem śliwkowy. Ten śliwkowy dżem jest pyszny jako dodatek do ciast, babeczek, naleśników, knedli, lodów i w każdy inny sposób, jak nasza dusza sobie zapragnie! Dżem śliwkowy to kolejny świetny sposób na przekształcenie tych cudownie pulchnych, aromatycznych i soczystych śliwek w coś pysznego z czego możemy się cieszyć przez cały rok. Przepis na dżem śliwkowy jest pysznym sposobem na zachowanie letnich, świeżych owoców. Przepis na dżem śliwkowy jest bardzo prosty i oczywiście każdy sobie poradzi z jego wykonaniem. Musimy tylko wygospodarować troszke czasu i troszkę śliwek i bierzemy sie do robienia przetworów.
Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Chronią przed nowotworami. Działają także przeciwmiażdżycowo. Hamują wchłanianie cholesterolu. Poprawiają trawienie. Chronią przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie działają na układ nerwowy i poprawiają nasze samopoczucie. Witaminy jakie znajdziemy w śliwkach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Zawierają dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 kg śliwek
– 500 g erytrytolu
– 300 g pektyny
Ze śliwek pozbywamy się pestek. Wypestkowane śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Gdy śliwki będą miękkie wsypujemy powoli pektynę cały czas mieszamy. Następnie dodajemy erytrytol. Mieszamy i zagotowujemy całą zawartość garnka, zajmie to ok 15 minut.
Dżem śliwkowy przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy.
Do garna wlewamy wodę i zagotowujemy słoiki przez 15 minut. Obracamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Śliwki można przeoczyć jako opcję dżemu. Na sklepowych półkach czy w domowych spiżarniach znajdziemy różnego rodzaju dżemy na przykład truskawkowy, brzoskwiniowy, malinowy. Ale śliwki? Bardzo rzadko! Warto wykorzystać te owoce do wykonania domowego dżemu. Gdy spróbujemy to będziemy powtarzać go co roku gdy śliwki będą w sezonie!