Domowy dżem z czereśni.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy dżem z czereśni. Lato w pełni i pod dostatkiem mamy świeżych owoców, więc warto w tym czasie zacząć wykonywać przetwory na zimę. Dziś podzielę się z Wami przepisem na dżem z czereśni. Kiedy są one w sezonie warto zamknąć je w słoiczku i cieszyć się ich wspaniałym smakiem w okresie jesiennym i zimowym. Wykonując w domu konfiturę mamy pewność, że jest to 100% dżem z czereśni, bez zbędnych dodatków. Przepis który proponuję jest prosty, zdrowy, bez dużego wysiłku go wykonamy.
Kiedy byłam dzieckiem pamiętam jak moja mama robiła dżemy z różnych owoców, nigdy nie zapomnę tego wspaniałego, owocowego smaku. Dziś sama jestem mamą i pragnę dać to samo moim dzieciom, prawdziwy, zdrowy dżem. Szczerze mówiąc, czuje się jak moja mama! I jest to niesamowite uczucie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg czereśni
– 200 g cukru trzcinowego
– 12 g pektyny
Z czereśni pozbywamy się pestek.
Dokładnie myjemy słoiki i je wycieramy do sucha.
Czereśnie umieszczamy w garnku i podduszamy ok 15 minut. Cukier mieszamy z pektyną wsypujemy do czereśni znajdujących się w garnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 20 minut. Mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszamy płomień do minimum i dusimy przez kolejne 10 minut. Ciągle mieszamy, czekamy aż dżem zacznie gęstnieć.
Gotowy dżem przelewamy do słoików. Nie napełniajmy słoiczków do samego końca, musimy zostawić troszkę miejsca. Napełnione pojemniki z dżemem zakręcamy bardzo mocno.
Do garnka nalewamy wodę, na dno kładziemy ściereczkę i zagotowujemy słoiki przez ok 10 – 15 minut. Po ugotowaniu wyciągamy i obracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Jesienią i zimą mamy pod ręką zawsze smaczny, domowy dżem z czereśniami. Konfitura ta nie tylko idealnie sprawdzi się do smarowania kanapek ale także do ciast czy deserów.
DOMOWY DŻEM Z CZEREŚNI!