Domowy kebab z piekarnika. Dietetyczny kebab.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy kebab z piekarnika. Dietetyczny kebab. Jest to zdrowsza wersja kebaba na wynos, który jest niskotłuszczowy i prosty w przygotowaniu. Wspaniały pomysł na obiad dla smakoszów mięsa i warzyw. Idealnie przyprawiona pierś z kurczaka, chrupiące warzywa i do tego sos chili. Uczta dla wszystkich smakoszy kebaba. Smacznie i zdrowo!
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Na marynatę:
– 800 g piersi z kurczaka
– 1 łyżka cebuli granulowanej
– 1 łyżka czosnku granulowanego
– 1 łyżka papryki słodkiej
– 300 ml jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżka kolendry w proszku
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżka soli
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Dodatkowe rzeczy:
– 6 chlebków pita
– 3 pomidory
– sałata lodowa
– hummus (przepis tutaj)
– cebula czerwona
– 4 patyczki do szaszłyków
– sos chili
– duży ziemniak
– troszkę oleju
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy.
Do miseczki wsypujemy wszystkie składniki na marynatę, czyli: sól, pieprz, jogurt naturalny, kolendrę, czosnek, cebulę, paprykę słodką, pieprz, kminek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy całe piersi z kurczaka i wlewamy marynatę. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin.
Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki.
Dwa patyczki od szaszłyków nabijamy na połówkę ziemniaka, następnie wyciągamy pierś z kurczaka, składamy ją na pół i nabijamy na patyczki. Tak postępujemy do momentu, aż całe mięso zostanie nabite na patyczki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Blaszkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i w pozycji wertykalnej stawiamy mięso. Mięso polewamy odrobina oleju. Blachę z mięsem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut.
Gotowe mięso wyciągamy i za pomocą noża kroimy na cienkie paseczki, od góry do dołu. Chlebek pita wkładamy na chwilkę do piekarnika.
W międzyczasie siekamy warzywa.
Gotowy chleb wyciągamy i przecinamy go tak by powstała nam kieszonka do której włożymy nasze składniki.
Najpierw chlebek smarujemy pastą humus, kładziemy troszkę sałaty, pomidora, cebulę, mięso i polewamy sosem z chili. Nasz domowy kebab gotowy.
Smaczny, zdrowy i ma dużo mniej kalorii niż zakupiony w „restauracji kebab”.