Domowy mega duży baton snickers.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy mega duży baton snickers. Warstwa czekolady, kremowa masa orzechowa, orzeszki ziemne i dużo karmelu, to jest domowy batonik snickers – lepszy i zdecydowanie zdrowszy od oryginału. Z tej porcji składników wyjdzie nam naprawdę porządny baton, przechowywany w zamrażarce starczy nam na długo.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Baza:
– 15 daktyli
– ½ szklanki migdałów
– 2 szklanki orzechów włoskich
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżka musu/kremu kokosowego
– ½ szklanki orzechów nerkowca
Krem:
– ½ szklanki mleka migdałowego
– 2 szklanki orzechów nerkowca (moczone przez całą noc)
– ¼ szklanki syropu klonowego
– sok z ½ cytryny
– ½ szklanki roztopionego musu/kremu kokosowego
– 2 łyżki esencji z wanilii
Karmel:
– ½ szklanki mleka owsianego
– 9 łyżek masła orzechowego
– 17 daktyli
Wierzch:
– ¾ szklanki prażonych orzeszków ziemnych
– gorzka czekolada
Zaczynamy od wykonania spodu. Orzechy wsypujemy do malaksera i czekamy aż zostaną posiekane, następnie dodajemy pozostałe składniki do malaksera i przetwarzamy do momentu powstania jednolitej masy. Gotowy spód przekładamy do formy, która wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Spód mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.
Teraz przechodzimy do wykonania kolejnej warstwy czyli kremu. Orzechy nerkowca odcedzamy i umieszczamy w malakserze, dodajemy także resztę składników, czyli syrop kolony, wanilię, sok z cytryny, mleko i mus kokosowy. Włączamy urządzenie i czekamy aż uzyskamy kremową konsystencje. Formę do snickersa wyciągamy z lodówki i przekładamy krem na spód batona, wyrównujemy i ponownie całość ląduje w lodówce.
Kolejnym krokiem jest wykonanie karmelu. Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i czekamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowy karmel przekładamy do formy. Wyrównujemy i posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi. Orzeszki mocno wciskamy w karmel. Gotowy baton umieszczamy na godzinę w zamrażarce.
Schłodzony snickers wyciągamy polewamy roztopioną czekoladą. Wkładamy do lodówki by czekolada zastygła.
Mega olbrzymi baton snickers. Śmiało możemy pokroić go na kawałki i przechowywać w zamrażarce i gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego i zdrowego jednocześnie, wtedy wyciągamy kawałek, czekamy chwilkę, aż się rozmrozi i zajadamy się. Smacznego.