Domowy sorbet truskawkowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy sorbet truskawkowy. Super zdrowa alternatywa dla lodów, są zdrowsze, mają dużo mniej kalorii niż lody zakupione w sklepie, sorbety posiadają mniej cukru i zero syropu glukozowo-fruktozowego, który znajduje się w lodach zakupionych w sklepie. Sorbet jest bez tłuszczu i posiada super owocowy smak. Lody sorbetowe to znakomity, lekkostrawny deser, idealny dla nas i dla naszych dzieci, które przecież uwielbiają lody. Z pewnością pokochają nasze domowe sorbety.
Pora wiosenna i letnia jest najlepsza do eksperymentowania z lodami i sorbetami. W tym okresie mamy dostęp do świeżych owoców, które śmiało możemy wykorzystać sporządzenia domowych deserów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¾ szklanki cukru brązowego
– ¾ szklanki wody
– 4 łyżki soku z cytryny
– 1 kg mrożonych truskawek
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier, cały czas mieszamy, aby cukier się nam rozpuścił. Gotujemy przez kilka minut. Syrop cukrowy odstawiamy by ostygł i wkładamy do lodówki.
Truskawki wyciągamy z zamrażarki i czekamy by lekko się rozmroziły. Następnie wsypujemy je do blendera bądź robota kuchennego i miksujemy do uzyskania gładkiej masy truskawkowej, sprawdzamy czy nie ma grudek.
Do zimnego syropu cukrowego dodajemy sok z cytryny.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy mąkę kukurydzianą. Dokładnie mieszamy. Sorbet gotowy. Pojemnik trzymamy w zamrażarce.
W ten prosty sposób mamy pyszny sorbet truskawkowy.
Niebawem więcej wspaniałych przepisów na lody i sorbety, które śmiało wykonamy w domu!
DOMOWY SORBET TRUSKAWKOWY!