Domowy sos ze świeżej żurawiny. Sos żurawinowy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy sos ze świeżej żurawiny. Sos żurawinowy. Ten domowy sos ze świeżej żurawinowy jest klasyczny. Przygotowujemy go ze świeżej żurawiny i jest gotowy w 10 minut, to niezbędnik na Święta Bożego Narodzenia. Sos żurawinowy jest niezastąpiony podczas każdego świątecznego posiłku z jednego prostego powodu – przecina ciężar wszystkich innych potraw. Jest lekki, smaczny i bardzo zdrowy. Pyszne uzupełnienie świątecznego posiłku. Ten sos jest niezawodny i jest idealnym połączeniem słodyczy i cierpkości.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu zapobiega niektórym rodzajom nowotworu. Składniki odżywcze, które występują w pomarańczy działają również na poprawę naszego wzroku. Zapobiegają chorobom serca, wspomagają rozwój mózgu. Witaminy zawarte w pomarańczy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, P, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy w pomarańczy to: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, cynk, magnez. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 340 g świeżej żurawiny
– ½ szklanki wody wody
– ½ szklanki soku z pomarańczy
– ¾ szklanki erytrytolu
– sól
Do rondelka nalewamy wodę oraz sok z pomarańczy i wsypujemy erytrytol. Stawiamy garnek na ogniu i czekamy aż się erytrytol rozpuści. Następnie wsypujemy żurawinę. Gotujemy przez około 10 minut aż żurawina popęka i sos zacznie gęstnieć. Pamiętajmy by mieszać sos. Na koniec dodajemy sól do smaku. Ściągamy z ognia.
Odstawiamy sos do ostygnięcia. Ostudzony sos przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki.
Żurawina jest cierpka, bardzo cierpka i potrzebuje cukru aby zrównoważyć smak cierpkości. Żurawina doskonale komponuje się z indykiem, są stworzeni dla siebie. Właśnie dlatego sos z żurawiny tak dobrze nadaje się do smarowania indyka. Ta wersja sosu jest doprawiona sokiem z pomarańczy, dzięki czemu jest nieco bardziej wyjątkowy na święta. Podawajmy sos żurawinowy z indykiem i innymi świątecznymi potrawami.