Drożdżowa babka cynamonowa.
![Drożdżowa babka cynamonowa. wielkanoc, wielkanocne wypieki, drożdże, babka drożdżowa, ciasto drożdżowe, wypieki, cynamon, ciasto cynamonowe, wielkanocne przepisy, przepis, przepisy, szybkie ciasto, drożdże, zdrowy styl joanny, blog, blog kulinarny, blogerka, stylizacja jedzenia, deser, słodkości,](https://www.zdrowystyljoanny.pl/wp-content/uploads/2023/03/Drozdzowa-babka-cynamonowa..jpg)
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Drożdżowa babka cynamonowa. Lista wielkanocnych deserów jest długa: babki, mazurki, serniki, desery itd. By zakończyć wielkanocną ucztę, koniecznie musi być smaczny, słodki akcent. Jeśli szukasz przepisu na pyszną babkę, z przyjemności Ci podsunę ten smakołyk. Przedstawiam Ci moją ulubioną drożdżową, babkę cynamonową. Cynamon to jeden z moich ulubionych zapachów, uwielbiam go dodawać do mleka, kawy, a także ciast i tak powstała ta babka z dodatkiem cynamonu. Idealne ciasto na Wielkanocny stół. Wyśmienite ciasto dla miłośników ciast drożdżowych i cynamonu.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie są potrzebne:
Ciasto:
– 75 ml mleka
– 9 g suchych drożdży
– 60 g cukru pudru
– 3 jajka ( temperatura pokojowa)
– 350 g mąki pszennej
– 90 g roztopionego masła
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie cynamonowe:
– 120 g miękkiego masła
– 2 łyżeczki cynamonu
– 60 g cukru kokosowego
Ciasto.
Mleko lekko podgrzej.
Wsyp do mleka 1 łyżkę cukru pudru, mąki oraz drożdże. Wymieszaj dokładnie. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut lub do momentu aż drożdże zaczną pracować, czyli mieszanka będzie bąbelkować.
Do miski miksera dodaj jajka mąkę pszenną, pozostały cukier puder, mielony cynamon, sól i wlej zaczyn. Włącz mikser na średnie obroty i za pomocą haka do ciasta ugniataj ciasto, aż będzie lepkie.
W trakcie pracy miksera dodawaj powoli roztopione masło. Kontynuuj ugniatanie do momentu aż składniki się połączą. Ciasto będzie miękkie i nadal lepkie – to normalne.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Nadzienie cynamonowe.
W małej miseczce połącz masło, cynamon i cukier kokosowy.
Gdy ciasto wyrośnie uderz je by pozbyć się powietrza i przenieś je na posypaną mąką stolnicę.
Rozwałkuj ciasto drożdżowe na duży prostokąt.
Rozłóż równomiernie nadzienie cynamonowe na cieście.
Następnie za pomocą noża wytnij podłużne paski o szerokości 3 cm. Każdy pasek zwiń wzdłuż, tak by nadzienie cynamonowe było w środku.
Formę do baki posmaruj tłuszczem i posyp kaszą manną.
Każdy pasek umieszczaj w formie robiąc spiralę.
Formę odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz babkę przez 30-40 minut.
Przybliżone kalorie to 300 kcal
Jestem bardzo podekscytowana, że mogę podzielić się z Tobą przepisem na drożdżową babkę cynamonową. Jest niesamowicie łatwa do zrobienia, ale smakuje tak, jakbyś godzinami pracowała nad tym ciastem w kuchni. Babka ma super miękki i delikatny miękisz, który jest idealnie słodki, maślany i cynamonowy. Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników i masz idealne ciasto na Wielkanoc i na każdy inny dzień roku. Idealna babka do herbatki.