Drożdżowa babka cynamonowa.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Drożdżowa babka cynamonowa. Lista wielkanocnych deserów jest długa: babki, mazurki, serniki, desery itd. By zakończyć wielkanocną ucztę, koniecznie musi być smaczny, słodki akcent. Jeśli szukasz przepisu na pyszną babkę, z przyjemności Ci podsunę ten smakołyk. Przedstawiam Ci moją ulubioną drożdżową, babkę cynamonową. Cynamon to jeden z moich ulubionych zapachów, uwielbiam go dodawać do mleka, kawy, a także ciast i tak powstała ta babka z dodatkiem cynamonu. Idealne ciasto na Wielkanocny stół. Wyśmienite ciasto dla miłośników ciast drożdżowych i cynamonu.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie są potrzebne:
Ciasto:
– 75 ml mleka
– 9 g suchych drożdży
– 60 g cukru pudru
– 3 jajka ( temperatura pokojowa)
– 350 g mąki pszennej
– 90 g roztopionego masła
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie cynamonowe:
– 120 g miękkiego masła
– 2 łyżeczki cynamonu
– 60 g cukru kokosowego
Ciasto.
Mleko lekko podgrzej.
Wsyp do mleka 1 łyżkę cukru pudru, mąki oraz drożdże. Wymieszaj dokładnie. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut lub do momentu aż drożdże zaczną pracować, czyli mieszanka będzie bąbelkować.
Do miski miksera dodaj jajka mąkę pszenną, pozostały cukier puder, mielony cynamon, sól i wlej zaczyn. Włącz mikser na średnie obroty i za pomocą haka do ciasta ugniataj ciasto, aż będzie lepkie.
W trakcie pracy miksera dodawaj powoli roztopione masło. Kontynuuj ugniatanie do momentu aż składniki się połączą. Ciasto będzie miękkie i nadal lepkie – to normalne.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Nadzienie cynamonowe.
W małej miseczce połącz masło, cynamon i cukier kokosowy.
Gdy ciasto wyrośnie uderz je by pozbyć się powietrza i przenieś je na posypaną mąką stolnicę.
Rozwałkuj ciasto drożdżowe na duży prostokąt.
Rozłóż równomiernie nadzienie cynamonowe na cieście.
Następnie za pomocą noża wytnij podłużne paski o szerokości 3 cm. Każdy pasek zwiń wzdłuż, tak by nadzienie cynamonowe było w środku.
Formę do baki posmaruj tłuszczem i posyp kaszą manną.
Każdy pasek umieszczaj w formie robiąc spiralę.
Formę odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz babkę przez 30-40 minut.
Przybliżone kalorie to 300 kcal
Jestem bardzo podekscytowana, że mogę podzielić się z Tobą przepisem na drożdżową babkę cynamonową. Jest niesamowicie łatwa do zrobienia, ale smakuje tak, jakbyś godzinami pracowała nad tym ciastem w kuchni. Babka ma super miękki i delikatny miękisz, który jest idealnie słodki, maślany i cynamonowy. Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników i masz idealne ciasto na Wielkanoc i na każdy inny dzień roku. Idealna babka do herbatki.