Drożdżowe ciasto z rabarbarem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Drożdżowe ciasto z rabarbarem. Oto moja pyszna wersja na drożdżowe z rabarbarem z dodatkiem pysznej kruszonki. To ciasto było podstawą w moim domu gdy dorastałam. Jedliśmy je często na podwieczorek popijając kompotem. Pyszne wspomnienia z dzieciństwa. Dziś gdy sama jestem mamą to kontynuuję wypiekanie ciasta drożdżowego z rabarbarem. Moje dzieci przepadają za nim, nic dziwnego jest miękkie, pulchne i bardzo smaczne. Mam nadzieję, że Ty także je polubisz.
Rabarbar jest wszystkim znanym warzywem o czerwonej łodydze i kwaśnym smaku. Rabarbar jest świetnym źródłem błonnika co jest świetne by utrzymać zdrowy układ trawienny i jednocześnie błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Witamina K występująca w rabarbarze jest niezbędna do krzepnięcia krwi, silnych kości i utrzymania zdrowego serca. Rabarbar ma więcej przeciwutleniaczy niż jarmuż. Przeciwutleniacze chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Rabarbar jest niskokaloryczny, bez obaw mogą go jeść osoby na diecie. Witaminy jakie znajdują się w rabarbarze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, cynk, magnez. Rabarbar zawiera duże ilości błonnika. Uwaga rabarbaru powinny unikać osoby z chorobami reumatycznymi i nerek.
Składniki jakie będą potrzebne:
Ciasto:
– ½ kg mąki pszennej
– 50 g drożdży
– ¾ szklanki mleka
– 3 jajka
– szczypta soli
– 50 g masła
– ½ szklanki cukru
– 6-7 łodyg rabarbaru
Kruszonka:
– 100 g cukru
– 100 g mąki pszennej
– 80 g masła
Mleko lekko podgrzej i dodaj pokruszone drożdże, wsyp łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na chwilę by wyrosło.
Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, sól i jajka, wymieszaj.
Wlej pracujący zaczyn. Wymieszać.
Rozpuść masło i wlej do ciasta, ponownie dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Rabarbar pokrój na kawałki, posyp odrobiną cukru.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj w misce, powstaną grudki, odłóż na bok.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczeniem pieczenia i przełóż ciasto drożdżowy, posypać rabarbarem i kruszonką. Odstaw na 10 minut.
Piekarnik nastaw na 170°C i piecz 45 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Nadszedł czas na rabarbarowe pyszności. Można z niego wykonać tyle pyszności, jedną z tych rzeczy jest ciasto. Kwaśny rabarbar idealnie współgra z drożdżowym ciastem i słodką kruszonką – po prostu marzenie! Oczywiście rabarbar możemy zastąpić na przykład truskawkami czy brzoskwiniami, dlatego uwielbiam to ciasto, jest takie wszechstronne i zawsze smakuje wyśmienicie.