Drożdżówki z jagodami i serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Drożdżówki z jagodami i serem. Świeże, pyszne bułeczki drożdżowe wypełnione jagodami i twarogiem. Soczyste i słodkie jagody umieszczone na miękkiej bułce to czysta przyjemność jedzenia przy filiżance kawy lub lemoniady. Ciasto na bułki jest idealne, miękkie i łatwe do zrobienia, połączone z twarogiem i jagodami sprawia, że nasza kuchnia pachnie jak piekarnia! Bułeczki drożdżowe są idealne na zdrową przekąskę lub poczęstunek.
Post zawiera link sponsorowany.
Dla moich czytelników mam kod rabatowy JOANNA10 na zakup miksera planetarnego o wartości 10% taniej!
Maxima Mikser Planetarny MPM 7L pierwsze moje wrażenie. Ten mikser wygląda imponująco. Wydaje się, że może przetrwać całe wieki, jest ciężki i posiada super moc w porównaniu z innymi mikserami. Projekt urządzenia jest prosty, więc każdy poradzi sobie z jego obsługą. Miska o pojemności 7 l ze stali nierdzewnej rewelacyjnie przylega a dźwignia z łatwością porusza się w górę i w dół. Ze względu na wagę 17 kg mikser jest stabilny na blacie kuchennym podczas pracy. Kolejną super cechą o której muszę wspomnieć jest cichość jego pracy nic nie buczy, nic nie warczy, mikser pracuje cicho i na koniec końcówki wykonane są ze stali nierdzewnej, poradzą sobie z każdym ciastem nie ma tutaj plastikowego badziewia! Plastikowa obudowa nad misą zapobiega rozpryskiwaniu się zawartości miski po całej kuchni, nareszcie nie będzie mąki na moich blatach. Mniej sprzątania dzięki temu gadżetowi! Kto kocha gotować i piec to koniecznie musi mieć mikser Maxima. Idealny prezent na urodziny, imieniny, ślub, dzień mamy. Okazji jest wiele by go kupić i z czystym sumieniem mogę Wam polecić mikser firmy Maxima. Nie można pobić jakości mikserów planetarnych Maxima. Ten produkt jest na najwyższym poziomie. Duża gama kolorów sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie! Gorąco polecam ten mikser, jeśli pieczemy na dużą skalę to potrzebujemy niezawodnego miksera planetarnego do swojej kuchni.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 500 g mąki
– 50 g drożdży
– ½ szklanka erytrytolu
– 1 szklanka mleka
– 3 jajka
– 50 g masła
– szczypta soli
Nadzienie:
– 300 g twarogu
– 1 żółtko
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 szklanka jagód
Zaczynamy od wykonania zaczynu. Mleko podgrzewamy dodajemy drożdże, 2 łyżki erytrytolu i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuszczamy.
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, erytrytol, dodajemy jajka. Mieszamy. Dodajemy zaczyn drożdżowy wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i kontynuujemy mieszanie za pomocą miksera Maxima. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy erytrytol, esencję z wanilii i żółtko za pomocą blendera ręcznego miksujemy dokładnie jego zawartość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15 części i z każdej części robimy kuleczkę, układamy je na blaszce do pieczenie i zostawiamy do wyrośnięcia. Za pomocą dna szklanki wykonujemy wgłębienia (dno szklanki mocno dociskamy do bułki drożdżowej). W każde zagłębienie umieszczamy masę twarogową i posypujemy jagodami.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy drożdżówki przez 20 – 25 minut.
O tej porze roku jagody są tak obfite, że będziemy potrzebować tego pysznego przepisu by wykonać te małe, słodkie klejnoty. Smaczne i zdrowe bułeczki jagodowe, które wykonamy w ekspresowym tempie. Cudowna konsystencja i wspaniały smak jagodzianek sprawia, że chcemy jeszcze i jeszcze… Cała rodzina je pokocha!