Duszona wątróbka drobiowa z jabłkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Duszona wątróbka drobiowa z jabłkiem. Ten łatwy przepis na wątróbkę z cebulą ma sekretny składnik: jabłko. Dodanie jabłek do wątróbki nadaje jej słodki smak. Taki obiad to prawdziwa uczta. Ma gładką delikatna konsystencję i delikatny smak. Pamiętajmy, że dobrze przygotowana wątróbka może być całkiem pyszna. Intensywność, głębia i różnorodność smaków, które otrzymujemy z każdym kęsem są po prostu oszałamiające. Pomiędzy miękką słodyczą jabłek, delikatna chrupkością cebuli prawie zapominamy, że na talerzu mamy wątróbkę.
Wątróbka drobiowa jest jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie. Chociaż mięso narządów nie jest popularne jak kiedyś, wątróbka drobiowa jest pełna niezbędnych składników odżywczych. Mięso narządów jest niezwykle pożywne i oferuje znacznie więcej wartości odżywczych niż zwykłe mięso. Witaminy z grupy B uczestniczą w przemianie tłuszczów, białek, węglowodanów, są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów energetycznych. Wątróbka zapewnia białko wysokiej jakości, wszyscy wiemy, że białko jest niezbędne do życia. Witamina B12 pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i DNA, bierze udział w zdrowym funkcjonowaniu mózgu. Witamina A jest ważna dla naszego wzroku, funkcji odpornościowej i reprodukcji. Pomaga także narządom takim jak serce i nerki funkcjonować prawidłowo. Witaminy jakie wchodzą w skład wątróbki drobiowej to: A, B2, B3, B5, B6, B12, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w wątróbce to: selen, żelazo, fosfor, cynk, mangan, miedź, wapń, sód, potas.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g wątróbki drobiowej
– 2 jabłka
– 2 cebule czerwone
– mąka
– olej do smażenia
– sól, pieprz
Jabłka kroimy w ósemki, cebulę w duże kawałki.
Wątróbkę myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wątróbkę obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę do jednej minuty na każdą stronę aż nabierze ładnego brązowego wyglądu. Na tej samej patelni chwilkę podsmażamy jabłka z cebulą.
Do garnka nalewamy troszkę gorącej wody i wkładamy podsmażoną wątróbkę. Wkładamy jabłka i cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy około 10 – 15 minut.
Gdy wątróbka jest miękka ściągamy garnek z ognia i podajemy.
Pamiętajmy by nie rozgotować mięsa stanie się ono wtedy suche, ziarniste i trudne do przeżuwania. Nie dobrze, wcale nie dobrze! Przygotujmy ją dokładnie a będzie mięciutka, delikatna i super soczysta.