Duszony filet z kurczaka z papryką, pieczarkami i oliwkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Duszony filet z kurczaka z papryką, pieczarkami i oliwkami. To danie obiadowe pełne warzyw zapewni nam komfort jedzenie przy niewielkiej pracy. Atrakcyjne są dania z piersią z kurczaka, przede wszystkim są łatwe i pyszne. Wystarczy połączyć kilka wspaniałych składników takich jak: papryka, oliwki, pieczarki, czosnek, pierś z kurczaka aby uzyskać najbardziej niesamowity obiad. To nie jest stary nudny przepis na pierś z kurczaka. To jest piękno smaku i aromatu!
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 400 g piersi z kurczaka
– 200 g pieczarek
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 cebula czerwona
– 4 ząbki czosnku
– pół słoiczka oliwek czarnych
– olej do smażenia
– sól, pieprz
– przyprawa do kurczaka
– 1 łyżeczka oregano
– 5 łyżek śmietany
– ½ szklanka wody
– ½ pęczka natki pietruszki
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę, paprykę kroimy w paseczki, pieczarki na ćwiarteczki, czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso, następnie dodajemy, cebulę i czosnek, chwilę smażymy razem. Mieszamy. Dodajemy paprykę, pieczarki i dolewamy wodę. Przykrywamy i dusimy chwilkę. Na koniec dodajemy oliwki i wlewamy śmietanę. Mieszamy. Jeśli wolimy gęściejsze sosy to możemy zagęścić go łącząc wodę z mąką i zalać nasza zawartość w garnku i chwilkę gotuje. Obiadek gotowy. Na koniec jeszcze wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Nasz obiad jest gotowy. Pyszny sycący i co najważniejsze bardzo smaczny. Obiad, który pokocha cała rodzina!