Dutch baby – pieczony niemiecki naleśnik.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dutch baby – pieczony niemiecki naleśnik. Pyszny, pieczony niemiecki naleśnik, który jest bardzo prosty w przygotowaniu, że będziesz go robić za każdym razem gdy tylko masz ochotę na coś słodkiego, pysznego i łatwego w przygotowaniu. Uwielbiam ten przepis na pieczony naleśnik, zawsze serwuję go na weekendowe śniadanie. Jest on tak prosty w przygotowaniu i mogę podzielić go na wiele kawałków. Jest także wszechstronny i stanowi doskonałe słodkie śniadanie. Podawaj z dużą ilością owoców, płatków migdałowych i roztopioną gorzką czekoladą.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie są potrzebne:
– 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej
– 3 łyżki erytrytolu
– ¾ szklanki mąki pszennej
– szczypta soli
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 3 łyżki masła
Dodatki:
– jagody
– maliny
– truskawki
– gorzka czekolada rozpuszczona
– cukier puder
– płatki migdałowe
Masło roztop.
Do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp erytrytol, mąkę, sól i wanilię.
Za pomocą miksera połącz składniki na najwyższych obrotach do momentu aż wszystko dobrze się połączą.
Umieść patelnię żeliwną w piekarniku i nastaw go na 215˚C. Patelnie zostaw na 10 minut. Ten krok jest kluczowy, podgrzanie patelni przed dodatnim ciasta, pomaga to uzyskać spuchnięty naleśnik.
Wyciągnij patelnię i wlej roztopione masło i rozprowadź masło na dnie i brzegach patelni.
Następnie wylej ciasto naleśnikowe i włóż ponownie patelnię do piekarnika na 15-20 minut lub gdy ciasto będzie nabrzmiałe i złocistobrązowe.
Upieczony naleśnik wyciągnij z piekarnika posyp owocami, płatkami migdałowymi i polej rozpuszczoną czekoladą.
Podawaj na ciepło.
Przybliżone kalorie 282 kcal
Ciasto na naleśnik możesz przygotować z wyprzedzeniem, pamiętaj tylko by przechowywać je w lodówce, ale przed pieczeniem musi mieć temperaturę pokojową.
Pieczony niemiecki naleśnik jest cudownie gorący i puszysty, o przepięknym złocistym kolorze. Wystarczy 5 minut by go przygotować. Składniki łatwo się łączą ze sobą, a całość pieczona jest na jednej patelni, co ułatwia serwowanie i czyszczenie. Uwielbiam zaskakiwać dzieci pysznym i ciepłym śniadaniem, w szczególności w weekend gdy na spokojnie cała rodzina może się delektować wspólnym posiłkiem. To słodkie śniadanie jest zawsze hitem w moim domu!