Dyniowe kulki mocy. Wegańskie kulki mocy z dyni.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dyniowe kulki mocy. Wegańskie kulki mocy z dyni. Szybkie i zdrowe energetyczne kulki mocy, które smakują wyśmienicie! Składnikami tego przepisu jest oczywiście dynia, płatki owsiane, syrop klonowy, masło orzechowe oraz orzechy i suszone owoce jako posypka. Najlepszą częścią jest to, że kulki mocy są zdrowe, szybko się je robi, nie musimy nawet włączać piekarnika. Te dyniowe kulki mocy staną się ulubioną przekąską przez cały sezon dyniowy. Jeśli są tu fani dyni to dobrze się składa, ponieważ jest to idealna przekąska dla wielbicieli tego warzywa. Zróbmy dyniowe kulki mocy!
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ¾ szklanki mąki owsianej bez glutenu
– ¼ szklanki płatków owsianych
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– ½ szklanki puree z dyni
– ¼ szklanki syropu klonowego
– ¼ szklanki masła orzechowego
– 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego
Posypka:
– rozdrobnione orzechy
– posiekane owoce suszone
– siemię lniane
– wiórki kokosowe
Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę owsianą, przyprawę do ciasta dyniowego. Dokładnie mieszamy.
Masło orzechowe podgrzewamy aby było bardziej płynne. Przekładamy do miseczki. Dodajemy puree z dyni, esencję z wanilii, syrop klonowy. Dokładnie mieszamy, musimy uzyskać zwartą konsystencję.
Łączymy zawartość obu misek. Robimy to bardzo dokładnie.
Za pomocą rąk formujemy kulki wielkości kęsa.
Składniki do wykonania posypki siekamy chodzi tu bardziej o orzechy i owoce suszone. Uformowane kulki dyniowe obtaczamy w posypce i okładamy na talerzu. Gotowe kulki możemy umieścić na 15 minut w lodówce.
Możemy oczywiście wykonać kulki mocy z podwójnej porcji i w lodówce przechowywać ich nadmiar. Wtedy pod ręką mamy smaczną i zdrową przekąskę, którą z łatwością zapakujemy na wynos. Zafundujmy sobie tej jesieni dyniowe kulki mocy!