Dżem arbuzowy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dżem arbuzowy. Dżem to świetny sposób na zachowanie cudownych właściwości owoców sezonowych. A co z dżemem, który w okresie jesienno zimowym przeniesie nas w cudowne ciepłe klimaty? Taki jest dżem z arbuza idealnie słodki, świeży o prawdziwym smaku lata. Dżem z arbuza jest pyszny i stanowi świetną kombinację z kromką chleba, z goframi, naleśnikami a także idealnie nadaje się do ciast czy muffinków. Dżem z arbuza jest łatwy do zrobienia i nie zawiera pektyny. Pyszny dżem arbuzowy.
Arbuz w 92% składa się z wody, ceniony jest za swoje walory smakowe. Mimo, że arbuz ma niewiele witamin i składników mineralnych, jest za to bogaty w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz posiada właściwości moczopędne, dlatego wskazany jest dla osób cierniach na choroby nerek. Wspomaga przemianę materii. Jedzenia arbuza pomaga redukować ciśnienie krwi, uelastycznia naczynia krwionośne, czyli krew przepływa w nich znacznie lepiej. Zapobiega podwyższaniu się cholesterolu. Dodaje nam energii, poprawia jakość naszego snu, wspomaga naszą koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w arbuzie to: A, B1, B2, B3, C, E, K1, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, wapń, mangan, sód, cynk, fosfor.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 kg miąższu z arbuza
– 600 g erytrytolu
– 1 laska wanilii
– sok z 1 cytryny
Arbuza kroimy w kostkę, zasypujemy erytrytolem i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Schłodzonego arbuza przekładamy do garnka i smażymy przez 2 godziny, co jakiś czas mieszamy. Następnie wlewamy sok z cytryny i ziarenka wanilii. Mieszamy. Smażymy dżem przez kolejne 20 minut.
Gorący dżem wkładamy do słoiczków i zakręcamy. Stawiamy słoiki do góry dnem.
Kiedy mamy dostęp do świeżego arbuza zróbmy sobie wielką przysługę i wykonajmy z niego dżem. Wiele dżemów owocowych powstaje z dodatkiem pektyny do zagęszczenia ale dżem z arbuza można wykonać bez dodatku środka żelujące za to znajdziemy w nim sok z cytryny, erytrytol, wanilię. Dżem zrobiony bez pektyny jest nieco bardziej miękki i luźniejszy niż dżemy pektynowe. Duża zaletą dżemów bez pektyny jest możliwość ich natychmiastowego wykonania, ponieważ wszystkie składniki mamy w zasięgu ręki.